Gezinskrant 'De Bond'

De Bond van 19 december 2008

001_db_12345_51_08

Deze week in De Bond

Nr. 24 van 19 december

 

Leeswijzer

 

Gezinsbeleid

Kruispunt

Bijtanken over opvoeding

Gezinstalig

Hotel mama (archief)


Leefwereld

Kerstgesprekken

"Wie het beter denkt te weten, is doof voor het verhaal van de ander"

"Kerstmis is geen familiefeest"

"Mijn persoonlijk verhaal kan nooit de maatstaf zijn voor een gemeenschap"

 

En verder...

Gezinnen besparen op energie

Veilig speelgoed op komst

Leerzorg zet dialoog centraal

 

Cultuur

Boekenrekje Kinderboeken in geschenkverpakking

 

Klassieke muziek

Muziek onder de kerstboom

 

Sport

En wij, wat moeten wij nu doen?

 

Film

The Duchess

 

Media

Om naar uit te kijken
Strip Beiroet, 1984

Bonds

Afya

Je Frans nog een beetje bijschaven of mag het wat avontuurlijker zijn?

Crefi

Zet je schrap voor het nieuwe vakantieaanbod van Crefi

Gezinsspaarkaart

Warme spaarkaartkorting

 

Gezinssportfederatie

Wandelvakanties - Wintersportvakantie wenkt

 

Gezinsvakantie

Op reis met het hele gezin

Lidkaart meer waard

Kerst- en voorjaarsaanbod met bondskorting

Opvoedingsondersteuning

Een jaar vol voorbeeldfuncties

Energieconsulent

Laatste dagen voor de premies van 2008

Uit de regioThuis

 

Bondgenootje

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Radeske

Knappe kerels (archief)

 

Kookgeheimen

Kerstmenu (archief) en zie bij "Mailen met het bondsblad"

Ogen open

Hoe een dubbeltje rollen kan...(archief)

 

Puzzel

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Rebus

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

Dagboek

Pieter Lievens

Katern

Aktief

Mailen met het bondsblad?

Wie liever de oplossing van de rebus per mail doorseint, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wie een kookgeheim via mail kwijt wil, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Bondgenootjesfans kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Lezers die willen reageren op een artikel in 'De Bond', mailen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Gelieve ook je postadres in de mail te vermelden.

Voor de puzzelaars van De Bond

Voor wie geen postzegels en enveloppen meer in de lade heeft liggen, stellen we het volgende voor: je lost de puzzel op in 'De Bond', en je tikt gewoon de gevonden woorden per lijn onder elkaar.

Een voorbeeld (oplossing 1207)

TWISTAPPEL
OREN+PAULA
RAT+ARK+IM
enzovoorts tot 10

Je vermeldt je naam en adres en mailt naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Misschien win je een mooi boek.

Ben je geen lid van de Gezinsbond en wil je graag deze originele en exclusieve puzzel invullen én kans maken op een prijs, dan neem je het best contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Voor 30 euro ben je een jaar lang lid van de Gezinsbond, krijg je om de veertien dagen onze veelzijdig informatieve gezinskrant in de bus en geniet je als lid van de Gezinsbond van talloze voordelen die je elders op deze website kan vinden.

Meer uitleg over het blad en de puzzel: Liliane De Becker, secretariaat redactie De Bond, tel. 02-507 89 22 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 


Bijtanken over opvoeding

”Slaapt die van jou al door?” ”Ze wil nooit haar groentjes opeten.” ”Doe ik het wel goed?” Opvoeden is leuk, maar elke ouder voelt zich er wel eens onzeker over. De Gezinsbond wil ouders ondersteunen bij de opvoeding van hun kinderen, onder meer via de oefenscholen en publicaties als ’brieven aan jonge ouders’, Botsing, en De Bond en nu ook via een nieuw project dat rechtstreeks de kracht en ervaring van ouders aanspreekt. Want lang niet iedereen heeft nood aan professioneel of therapeutisch advies. Integendeel, opvoeding hoort thuis in het gewone leven. Ook uit het onderzoek van professor Ann Buysse in opdracht van de Gezinsbond bleek dat bijna alle ouders in eerste instantie steun zoeken in hun omgeving.

"Wie het beter denkt te weten, is doof voor het verhaal van de ander"

Hoe zit het met de beeldvorming over vrouwen in de literatuur wereldwijd? En welke dierenverhalen bestaan er zoal in verschillende culturen? Het zijn enkele thema’s waar Mineke Schipper zich volop in verdiepte als literatuurwetenschapster, eerst aan de Vrije Universiteit Amsterdam en later aan de Universiteit Leiden. Boeken schrijven zal ze de komende jaren zeker blijven doen, maar nu ze zeventig geworden is, heeft ze wel een definitief punt gezet achter haar lange academische loopbaan. Voor het thema van haar afscheidscollege ging ze grasduinen in mythen over de ’ondergang van onze planeet’. Scheppings- en ondergangsmythen of spreekwoorden over man-vrouwrelaties, voor Mineke Schipper zijn het allebei literaire genres waarin heel wat echo’s weerklinken van onze menselijke verhoudingen.

"Kerstmis is geen familiefeest"

Hij woont in de Brusselse rand, maar zijn werkterrein is het grootstedelijke milieu van Brussel en van Antwerpen. Beide steden staan in zekere zin ook voor de dubbele invulling van het pastoraal engagement van Didier Vanderslycke. Enerzijds het voorgaan van een lokale gemeenschap, in twee parochies van de Antwerpse binnenstad; anderzijds zijn ’diaconie’ of dienstbaarheid in de multiculturele samenleving en aan mensen die onwettig in ons land verblijven, als coördinator van Kerkwerk Multicultureel Samenleven (KMS). We hadden met hen een gesprek over de dringende nood aan regularisering van ’illegalen’, dat uitmondde in een andere kijk op het kerstgebeuren…

"Mijn persoonlijk verhaal kan nooit de maatstaf zijn voor een gemeenschap"

Rachida Lamrabet groeide op in Borgerhout. Het hele vraagstuk van gelijkheid en rechtvaardigheid hield haar al als jong kind bezig. Nu is ze juriste bij het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding en schrijfster van onder meer de indrukwekkende roman ’Vrouwland’, waarmee ze verdiend de Debuutprijs voor Literatuur won.

Gezinnen besparen op energie

Eind november vond in de Antwerpse deelgemeente Borgerhout de jaarlijkse Herfstontmoeting van de Consumentenwerking plaats. Aangezien er werd nagedacht over hoe gezinnen hun CO2-uitstoot konden laten dalen en meteen ook hun energierekening verminderen, was het Ecohuis als ontmoetingsplaats een voor de hand liggende keuze.

Veilig speelgoed op komst

De commissie Interne Markt en Consumentenzaken van het Europees Parlement nam begin november unaniem het verslag aan voor de herziening van de Europese richtlijn voor veilig speelgoed. Positief is dat de formulering van de algemene, essentiële veiligheidsvereisten voortaan rekening houdt met ’echt’ kindergedrag. Bijna een derde van de onveilige producten die via het snelle Europese waarschuwingssysteem RAPEX worden opgespoord en van de markt worden gehaald, hebben te maken met speelgoed.

Dagboekimpressies van Pieter Lievens

Op brugpensioen gesteld na reorganisatie op het werk, maar vrijwillergershanden zijn op vele terreinen welkom.