Gezinskrant 'De Bond'

De Bond van 3 februari 2012


cover de bond 3 februari 2012

Deze week in De Bond

Nr. 3 van 3 februari 2012

 

Leeswijzer

 

Gezinsbeleid

In het vizier

Solidariteit en verbondenheid over de generaties heen (archief)

Kruispunt

Ontmoetingsdag met ouders van kinderen met een etiketje

Kort op de bal Boetes vanaf veertien jaar? / Vierde maand ouderschapsverlof (archief)

Jobextra

Nieuwe maatregelen: dienstencheques en tijdskrediet

Gemeentelijk gezinsbeleid

Is je gemeente er voor jou als je hulp nodig hebt?


Opvoeding

"Ik heb een etiketje"

Jong zijn is geweldig, maar...

En verder

Campagne kinderarmoede krijgt veel steun

Belastingvoordeel woonkredieten in gevaar?

"Hier vind je mooie spullen voor weggeefprijzen"

Ook na de tragische dood van zijn kinderen pleit Gaza-dokter Izzeldin Abuelaish voor vrede

Wordt het Kempens steenkoolbekken straks opnieuw energieleverancier?

Voedselcrisissen tijdig ondervangen spaart mensenlevens en geld

 

Blog: De Wakker papa: Je kan beter huisman dan huisvrouw zijn

 

Cultuur

Muziek

Boordevol talent, deze dames

In memoriam

Denkend aan Phil Bosmans

Poëzie

Gedichtendag

Film

Tot altijd

Jeugdtheater

Krokusfestival wordt piepkuiken!

Media

Zeven op een rij

Klassieke muziek

Adriaen Willaert in de kijker

Sport

Het belang van sport

Tienerboekenrekje Tienerboeken die ook volwassenen kunnen bekoren

Durnez

Het epos van de mails

Tot uw dienst

 

Gezinsspaarkaart

Korting sparen met de gezinsspaarkaart

 

Gezinssportfederatie

Ga mee op wintersportvakantie

 

Gezinsvakantie

Reizen in de kijker

 

Lidkaart meer waard

Je lidkaart altijd meer waard

Uit de regioThuis

 

 

Bondgenootje

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Kookgeheimen

Pastasausen met een naam (archief) en zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

O zit dat ZO

Lichtmis en pannenkoeken (archief)

 

Puzzel

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Rebus

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

Ogen open

Werelderfgoed op de Brusselse Rand (archief)

Energietip

De geheimen van de energiefactuur

Dagboek

Ann Van den Berghe

Katern

GSF


Mailen met het bondsblad?

Wie liever de oplossing van de rebus per mail doorseint, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wie een kookgeheim via mail kwijt wil, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Bondgenootjesfans kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Lezers die willen reageren op een artikel in 'De Bond', mailen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Gelieve ook je postadres in de mail te vermelden.

Voor de puzzelaars van De Bond

Voor wie geen postzegels en enveloppen meer in de lade heeft liggen, stellen we het volgende voor: je lost de puzzel op in 'De Bond', en je tikt gewoon de gevonden woorden per lijn onder elkaar.

Een voorbeeld (oplossing 1207)

TWISTAPPEL
OREN+PAULA
RAT+ARK+IM
enzovoorts tot 10

Je vermeldt je naam en adres en mailt naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Misschien win je een boekenbon.

Ben je geen lid van de Gezinsbond en wil je graag deze originele en exclusieve puzzel invullen én kans maken op een prijs, dan neem je het best contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Voor 35 euro ben je een jaar lang lid van de Gezinsbond, krijg je om de veertien dagen onze veelzijdig informatieve gezinskrant in de bus en geniet je als lid van de Gezinsbond van talloze voordelen die je elders op deze website kan vinden.

Meer uitleg over het blad en de puzzel: Lies Kiekens, secretariaat redactie De Bond, tel. 02-507 89 22 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. ."Ik heb een etiketje"

ADHD. ASS. Dyslexie. Dyscalculie. Dyspraxie. Hoogbegaafd. Hooggevoelig. De kinderen die voor ons zitten, goochelen met moeilijke begrippen. Voor hen zijn zorgleerkrachten, psychologen, logopedisten, ergotherapeuten en thuisbegeleiding de normaalste zaak van de wereld. Want, ze hebben allemaal een etiketje.

Is je gemeente er voor jou als je hulp nodig hebt?

Volgens de Belgische grondwet heeft elke burger recht op gezondheid. Elk beleidsniveau, van federaal tot lokaal, heeft daarin haar eigen opdracht. Zo stelt de Nieuwe Gemeentewet de gemeenten verantwoordelijk voor de bescherming van de burgers tegen schadelijke stoffen en omstandigheden. Deze bescherming van de openbare gezondheid houdt eveneens het voorkomen en het bestrijden van epidemieën in. Het garanderen van het recht op welzijn en gezondheid staat ook ingeschreven in de OCMW-wet. Het OCMW kan curatieve, maar ook preventieve hulp aanbieden, en hulp binnen het bereik brengen van de vrager. Het ’lokaal sociaal beleid’ kan vele vormen aannemen. Hoe vult jouw gemeente dit in? Weet je waar je moet zijn als je in een zorgsituatie zit of hulpvraag hebt?

Jong zijn is geweldig, maar

Jong zijn is geweldig. Maar niet elk kind groeit op met dezelfde kansen om zich te ontplooien. Het hangt er maar vanaf waar je geboren bent, hoe gezond je bent, hoe je omgeving je aanvaardt zoals je bent… Over dat jong zijn, met de gevaren en angsten die om de hoek loeren – of de bedreiging die jongeren zelf vormen – gaat het langlopende project ’Gevaarlijk Jong’. Sinds vorige maand is ook de tentoonstelling die binnen dit project ’de blik van kinderen en jongeren’ centraal stelt, verhuisd van Brussel naar het Gentse Museum Dr. Guislain. Dé ideale gelegenheid om vorige week zondag nog eens alle partners, waaronder de Gezinsbond, in dat museum samen te brengen voor een feestelijk moment met veel kunst, theater en zelfs een brokje literatuur.

Campagne kinderarmoede krijgt veel steun

Maria-Boodschaplyceum, hartje Brussel vlakbij de Dansaertstraat. Een groep enthousiaste leerlingen en leerkrachten van deze middelbare school heeft postgevat in de eetzaal. Dit keer niet voor een gezellige lunch, maar om er Welzijnszorg, Welzijnsschakels en de Gezinsbond te ontvangen ter afronding van hun campagne ’Armoede is geen kinderspel’. Ook twee Vlaamse ministers zijn van de partij. Door letterlijk hun ’hand-tekening’ te plaatsen onder de vier campagne-eisen, hebben niet minder dan 76.372 Vlamingen de voorbije maanden duidelijk gemaakt dat ze een halt toeroepen aan kinderarmoede. Een signaal dat de bevoegde Vlaamse ministers Vandeurzen, Lieten en Smet niet zomaar kunnen negeren.

Ontmoetingsdag met ouders van kinderen met een etiketje

Op zaterdag 21 januari gaf de Gezinsbond een forum aan ouders van kinderen met een etiketje. Alle deelnemers aan de enquête ’Opgroeien met een etiketje betekent voor mijn gezin…’ werden uitgenodigd om samen te debatteren over de resultaten. Een panel met vertegenwoordigers van belangenorganisaties en de kabinetten onderwijs en gezondheidszorg gaf een eerste reflectie bij het onderzoek en ging in gesprek met de aanwezige ouders. Ondertussen vertelde een groep kinderen tussen acht en veertien jaar aan Dominique Van den Akker, ombudsmedewerkster van het Kinderrechtencommissariaat, wat een ’etiketje’ voor hen betekent. Een verslag hierover vindt u in de opvoedrubriek op pagina 4.

Belastingvoordeel woonkredieten in gevaar?

Half januari stond de politieke wereld even op zijn kop. Reden voor deze tumult was de plotse onzekerheid over het behoud van de fiscale voordelen voor bestaande woonkredieten. Vlaams minister-president Kris Peeters haastte zich om de bevolking gerust te stellen en verzekerde dat de Vlaamse regering niet zou raken aan de fiscaliteit van bestaande woonkredieten. Ook het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bevestigde dat er na de regionalisering nog fiscale voordelen zullen zijn om de aankoop van een eigen woning aan te moedigen. Maar hoe dat dan precies zal gaan, blijft nog onduidelijk.

"Hier vind je mooie spullen voor weggeefprijzen"

De bondsafdeling van het Vlaams-Brabantse Humbeek, een deelgemeente van Grimbergen, nam tien jaar geleden het initiatief voor een tweedehandsverkoop.

Ook na de tragische dood van zijn kinderen pleit Gaza-dokter Izzeldin Abuelaish voor vrede

Izzeldin Abuelaish is een beroemdheid. Hij was een kind uit een Palestijns vluchtelingenkamp en groeide op in gruwelijke armoede. Dankzij zijn ambitie, de opoffering van zijn familie en een studiebeurs kon hij geneeskunde studeren. Hij was de eerste Palestijnse arts die een vaste aanstelling kreeg in een bekend Israëlisch ziekenhuis. Met grote toewijding verzorgde hij zowel Israëlische als Palestijnse patiënten en hij is al decennialang een vredesactivist. Maar het is een tragedie die hem wereldberoemd maakte.

Wordt het Kempens steenkoolbekken straks opnieuw energieleverancier?

Eind april vorig jaar schreven enkele kranten dat de Limburgse steenkoollagen in de nabije toekomst opnieuw energie zouden gaan leveren. Geen steenkool dit keer, maar methaangas. Bij VITO, de Vlaamse instelling voor technologisch onderzoek, wordt daar al ruim tien jaar onderzoek naar verricht. Ben Laenen is als wetenschapper van bij het begin bij dat onderzoek betrokken. We vroegen hem naar zijn bevindingen rond dat zogenaamde ’coalbed methane’ of gas uit steenkoollagen dat sinds de eeuwwisseling succesvol wordt gewonnen in Noord-Amerika en Australië.

Voedselcrisissen tijdig ondervangen spaart mensenlevens en geld

Vorig jaar werden meer dan 13 miljoen mensen in de Hoorn van Afrika getroffen door hongersnood. In ons land werd er ruim elf miljoen euro verzameld door het Belgisch Consortium voor Noodhulpsituaties 12-12. Maar voor minstens 50.000 mensen, waarvan de helft kinderen jonger dan vijf jaar, kwam onze hulp te laat. Volgens het rapport ’A dangerous Delay’, van de ngo’s Oxfam en Save the Children, hadden veel levens gered kunnen worden als de wereldgemeenschap de eerdere waarschuwingen dat er een humanitaire catastrofe in de maak was, niet in de wind had geslagen. We spraken over dat pas verschenen rapport met Mirjam Van Belle, verantwoordelijke humanitaire dienst bij Oxfam-Solidariteit.

Nieuwe maatregelen: dienstencheques en tijdskrediet

In wat volgt, gaan we kort in op een paar belangrijke wijzigingen sinds 1 januari, met name in het kader van de dienstencheques en het tijdskrediet. In volgende edities van ’De Bond’ komt onder meer nog de loopbaanonderbreking aan bod.

De wakkere papa: Je kan maar beter huisman dan huisvrouw zijn

Thuis blijven voor de kinderen. Als man scoor je er mee. Vooral bij de vrouwen, maar bij hen scoor ik dan ook altijd nog net iets liever. Voor vrouwen ligt dat thuis blijven anders. Ze worden er niet op aangesproken, want wat heeft zo’n vrouw te vertellen, behalve over patatten schillen en was ophangen?

(lees verder en/of reageer hier)

Dagboekimpressies van Ann Van den Berghe

Kinderen naar de trein of naar hun hobby’s brengen, helpen met huiswerk, kleintjes wassen en in bed stoppen. Daarnaast een job en af en toe een vergadering, en zelfs een poes die naar de dierenarts moet. ’La mama’ van zes kinderen en twee pleegkinderen hoeft zich niet te vervelen.