Gezinspolitiek nieuws

Nieuwsflash Nummer 3 - 10 februari 2012

Nieuwsflash studiedienst Gezinsbond
Vrijdag 10 februari 2012 - Nummer 3
ACW viseert gezinnen voor besparingen Vlaamse regering

De Vlaamse regering staat - net zoals de federale - voor de moeilijke opdracht om nog extra besparingen of nieuwe inkomsten in te voeren. Tijdens de begrotingscontrole van deze maand moet de Vlaamse regering nog op zoek naar 500 miljoen euro. De christelijke arbeidersbeweging ACW reikt de Vlaamse regering alvast enkele suggesties aan. Het valt de Gezinsbond op dat de middelen die de arbeidersbeweging ziet voor nieuwe inkomsten voor de Vlaamse overheid haast allemaal worden gezocht bij de gezinnen. Gelukkig heeft de Vlaamse regering begrepen dat de Vlaamse huishoudens reeds genoeg lijden onder de crisis en vonden de voorstellen van ACW er geen gehoor. Lees meer

EU kids online: ook bescherming tegen commerciële boodschappen

In 2010 werden in het kader van het EU kids online onderzoek meer dan 25.000 9- tot 16-jarigen en één van hun ouders over heel Europa geïnterviewd over hun online activiteiten en de online risico’s. Minister Lieten gaf vervolgens opdracht deze data te bundelen met nadruk op Belgische en Vlaamse jongeren. Op 8 februari resulteerde dit in een studiedag met de voorstelling van het boek Kids online. Ook de Gezinsbond kreeg op deze studiedag een forum, en greep deze kans om onze visie op kinderen online toe te lichten. Lees meer

Gezinsvriendelijk gemeentelijk beleid

gezinsvriendelijkegemeenteNaar aanleiding van de gemeenteraadsverkiezingen in oktober zet de Gezinsbond een grootschalige online bevraging op over gemeentelijk gezinsbeleid. Onder het motto van een gezinsvriendelijke gemeente willen wij in kaart brengen waar gezinnen (on)tevreden over zijn in hun gemeente. Kinderen en jongeren vormen hierbij het uitgangspunt. Want ouders willen graag wonen waar hun kinderen goed kunnen opgroeien. Tot half maart roepen wij zoveel mogelijk gezinnen op om de bevraging in te vullen. Hoe meer participanten, hoe beter we per gemeente kunnen aantonen hoe de tevredenheid van de gezinnen over het gezinsbeleid in hun gemeente kan toenemen. We doelen op duizenden mensen die de bevraging invullen. Daarvoor rekenen wij ook op steun van verenigingen en organisaties die de thema’s in de bevraging genegen zijn. Er zijn verschillende mogelijkheden waarop je kan helpen onze bevraging kenbaar te maken: door een link te plaatsen op jullie website naar de website www.gezinsvriendelijkegemeente.be; door een e-mail te sturen naar jullie leden met daarin een oproep om de bevraging in te vullen; door in jullie ledenblad/publicatie of digitale nieuwsbrief een oproep te te doen om aan de bevraging deel te nemen. Indien jullie bereid zijn om op een van deze voorstellen in te gaan, geef gerust een seintje op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wij leveren jullie het materiaal om het voorstel uit te voeren (het artikel, een campagnebeeld, informatie,…). Zo kan je ons helpen om elke gemeente gezinsvriendelijker te maken. Jullie mogen de bevraging natuurlijk ook zelf invullen. Uit dank voor jullie steun houden we jullie uiteraard op de hoogte van de bevindingen uit de bevraging en de vordering van het project.

Nieuwe BIV reflecteert deels bekommernissen Gezinsbond

Er is al veel te doen geweest om de nieuwe Belasting op Inverkeerstelling (BIV). De Vlaamse regering heeft vorige zomer een ontwerp bekend gemaakt dat meer rekening zou houden met de milieukenmerken van wagens. De Vlaamse overheid wil zo het aankoopgedrag van individuele automobilisten sturen in de richting van voertuigen die de CO2-norm en luchtkwaliteitsnormen beter halen. Het voorwerp zoals het op tafel lag, voldeed echter niet. De Gezinsbond heeft zijn bekommernissen overgebracht aan verschillende Vlaamse parlementsleden die in een amendement de positieve discriminatie van dieselwagens hebben afgewend door rekening te houden met de reële NOx-uitstoot. Lees meer

Manu Keirse nieuwe gezinspolitiek secretaris Gezinsbond

manu keirseProf. dr. Manu Keirse is hoogleraar aan de Faculteit Geneeskunde van de KU Leuven en hoogleraar aan de Benelux-universiteit te Eindhoven.
In het verleden werkte hij als kabinetschef van de minister van Consumentenzaken, Volksgezondheid en Leefmilieu, als directeur Patiëntenbegeleiding van de Universitaire Ziekenhuizen KU Leuven en als algemeen directeur-bestuurder van het Regionaal Ziekenhuis te Leuven. Naast zijn mandaat als gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond, is hij onder meer ook voorzitter van het Hoger Instituut voor Gezinswetenschappen en ondervoorzitter van de Federatie Palliatieve Zorgen.

Als gezinspolitiek secretaris van de Gezinsbond verdedigt Manu Keirse mee de belangen van de gezinnen bij de beleidsmakers op basis van standpunten en dossiers van de organisatie.

U kunt Manu Keirse contacteren op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Annemie Drieskens, voormalig gezinspolitiek secretaris en nu ondervoorzitter van de Gezinsbond, is bereikbaar op: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Meer info over de items uit deze nieuwsflash:Studiedienst Gezinsbond - 02 507 88 77 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Inschrijven op deze nieuwsflash klik hier; uitschrijven: klik hier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deze nieuwsflash is een initiatief van de Gezinsbond vzw - Studiedienst; Troonstraat 125 - 1050 Brussel - tel. 02 507 88 77. De persoonlijke gegevens die bij de inschrijving worden gevraagd, worden uitsluitend gebruikt voor de verzending van de gezinspolitieke nieuwsflash naar de abonnees. De adressen noch de persoonsgegevens worden aan derden meegedeeld, niet gratis en niet tegen betaling. De Gezinsbond gebruikt de adressen dus enkel om de gevraagde gezinspolitieke nieuwsflash toe te sturen. Abonnees kunnen zich op elk moment inschrijven of uitschrijven. De volledige privacyverklaring van de Gezinsbond kan u vinden op: www.gezinsbond.be