Gezinskrant 'De Bond'

De Bond van 17 februari 2012


cover de bond 17 februari 2012

Deze week in De Bond

Nr. 4 van 17 februari 2012

 

Leeswijzer

 

Gezinsbeleid

In het vizier

Ouderschap stopt niet als de kinderen het huis verlaten (archief)

Kruispunt

Meer dan een dak boven ons hoofd?

Kort op de bal Kinderbijslag tijdens inschakeltijd? / Beter toezicht op internetreclame (archief)

Jobextra

Bedrijfswagen zwaarder belast


Opvoeding

Familie duurt langer dan een mensenleven

Dossier: Bouwen & wonen

Lenen bij het Vlaams Woningfonds

Is wonen onbetaalbaar? / "De nevelstad bijsturen"

Schimmel in huis?

Gemeenschappelijke bouwgrond maakt woningen betaalbaar

Vroegere school werd omgevormd tot rustige woonsite

Woonwagenbewoners willen woonzekerheid

En verder

Interview met professor Laura Carstensen

Blog: De Wakker papa: Twee met choco, zonder korst

 

Cultuur

Muziek

Sfeer, bakken sfeer

Poëzie

Wislawa Szymborska

Film

The descendants

Jeugdtheater

Spinragfestival in Kortrijk

Media

"Ik hou van de radio"

Klassieke muziek

Muzikale viering van Jeanne d'Arc

Sport

De zaak Contador

Durnez

In de ijstijd

Tot uw dienst

 

Gezinsspaarkaart

Extra voordelen met de gezinsspaarkaart

 

Gezinssportfederatie

De Gezinssportfederatie doet het kriebelen!

 

Gezinsvakantie

Volop genieten in het voorjaar

 

Lidkaart meer waard

Met krokus goedkoper naar...

Afya Dompel je onder in een Frans taalbad!
Krokuskriebels In de ban van de held: het John Selbachmuseum in Maaseik
Bijtanken over opvoeding

Denk je wel eens: hoe pak ik dit aan?

Uit de regioThuis

 

 

Bondgenootje

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Kookgeheimen

Olijfplukkerskost (archief) en zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

O zit dat ZO

Zachte witte sneeuw en hard doorschijnend ijs (archief)

 

Puzzel

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Rebus

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

Energietip

Pak uit met je huis! Doe mee aan Ecobouwers Basis

Dagboek

René De Decker

Katern

Koop Zo


Mailen met het bondsblad?

Wie liever de oplossing van de rebus per mail doorseint, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wie een kookgeheim via mail kwijt wil, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Bondgenootjesfans kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Lezers die willen reageren op een artikel in 'De Bond', mailen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Gelieve ook je postadres in de mail te vermelden.

Voor de puzzelaars van De Bond

Voor wie geen postzegels en enveloppen meer in de lade heeft liggen, stellen we het volgende voor: je lost de puzzel op in 'De Bond', en je tikt gewoon de gevonden woorden per lijn onder elkaar.

Een voorbeeld (oplossing 1207)

TWISTAPPEL
OREN+PAULA
RAT+ARK+IM
enzovoorts tot 10

Je vermeldt je naam en adres en mailt naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Misschien win je een boekenbon.

Ben je geen lid van de Gezinsbond en wil je graag deze originele en exclusieve puzzel invullen én kans maken op een prijs, dan neem je het best contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Voor 35 euro ben je een jaar lang lid van de Gezinsbond, krijg je om de veertien dagen onze veelzijdig informatieve gezinskrant in de bus en geniet je als lid van de Gezinsbond van talloze voordelen die je elders op deze website kan vinden.

Meer uitleg over het blad en de puzzel: Lies Kiekens, secretariaat redactie De Bond, tel. 02-507 89 22 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .Meer dan een dak boven ons hoofd?

De woondroom van gezinnen ligt niet altijd voor het grijpen. En toch verlangt ieder gezin naar een goede en betaalbare woning, en naar een omgeving waar het aangenaam wonen is. De gemeente heeft sinds enkele jaren de rol toebedeeld gekregen van regisseur van het lokale woonbeleid. Een mooie titel, die in elk geval betekent dat een lokaal bestuur heel bepalende keuzes kan maken over waar en hoe er gewoond wordt. Maar kan een gemeente daarbij uitdrukkelijk een gezinsvriendelijk beleid voeren? Enkele voorbeelden illustreren dat ze op dit terrein zeker instrumenten in handen heeft.

Familie duurt langer dan een mensenleven

”Kippenvel, een lach en een traan.” Dat hoor je door de gangen gonzen na de voorstelling van Annie Nuyts en Lieve Sels. In ’Familie duurt langer dan een mensenleven’ hebben ze het over familiebanden en de kracht daarvan. Klinkt een tikkeltje saai? Dan ken je deze dames niet! Ze boksten een verhaal in elkaar vol beklijvende filmbeelden, televisiefragmenten, muziek en anekdotes. Eén fragment uit ’Man bijt hond’ zal je zeker bijblijven. Welk? Dat verklappen we niet, want geloof ons, deze voordracht moet je gewoon gezien hebben, of neen… Dit moet je meegemaakt, beleefd hebben.

Interview met professor Laura Carstensen

Het is een bekende quote: iedereen wil lang leven, maar niemand wil oud worden. Want oud worden lijkt in ons gezamenlijk bewustzijn synoniem met verval en ellende. En de vergrijzing is een groot maatschappelijk probleem. ”Tweemaal fout!”, zegt professor Laura Carstensen van de Amerikaanse Stanford University. ”Met ouder worden, worden we gelukkiger. En oude mensen zouden wel eens de oplossing in plaats van het probleem kunnen zijn.”

Lenen bij het Vlaams Woningfonds

Na twaalf jaar huren keken Raf Aendekerk en Lore Lenders uit naar een eigen huis voor hun gezin. Sinds eind vorige maand zitten ze in hun nieuwe stek, mooi centraal gelegen in het centrum van Turnhout. ”We zijn bijzonder blij dat we deze woning gevonden hebben”, zegt Raf, ”want op dit moment heeft ons gezin maar één inkomen. Alleen door te lenen bij het Vlaams Woningfonds was de aankoop van deze rijwoning voor ons financieel haalbaar.”

Is wonen onbetaalbaar? / "De nevelstad bijsturen"

Hoe betaalbaar is een huis bouwen of kopen vandaag voor een gezin? Is het ’huisje-tuintje’-concept nog haalbaar? En hoe kan een overheid inspelen op de toenemende diversiteit van gezinstypes? Dat zijn enkele vragen die we aan twee deskundigen voorgelegd hebben. Socioloog Pascal De Decker geeft daarbij vooral zijn kijk op de betaalbaarheidsdiscussie. Cultuurfilosoof Eric Corijn maakt dan weer meer algemene beschouwingen bij onze ’ruimtelijke wanordening’, de aantrekkingskracht van steden en geïntegreerde woonvormen.

Schimmel in huis?

Nu de olie- en gasprijzen steeds hoger stijgen, ziet iedereen plots de noodzaak in van goede isolatie. Lege spouwmuren worden volgespoten met isolatiemateriaal, ramen met enkel glas moeten plaats ruimen voor nieuwe ramen met hoogrendements- of zelfs drievoudig glas. Hier en daar zie je zelfs een huis verdwijnen in een dikke laag buitenisolatie. Ik zou zeggen: proficiat aan al wie de knoop heeft doorgehakt. Het comfort van je woning zal met sprongen omhoog gaan, en de waarde op de huizenmarkt hopelijk ook.

Gemeenschappelijke bouwgrond maakt woningen betaalbaar

Een paar jaar geleden hoorde Geert De Pauw, sinds jaren buurtwerker in de Brusselse deelgemeente Molenbeek, voor het eerst spreken over ’community land trust’. Dat leek hem dé oplossing voor het probleem van steeds duurder wordende bouwgronden en
woningen die kinderrijke gezinnen dwingen om elders een betaalbare woning te zoeken. We beluisterden zijn verhaal in het buurthuis Bonnevie, genoemd naar de naam van de straat en tegelijk symbolisch voor hun opdracht om ’goed leven’ mogelijk te maken in deze tot voor kort sterk verwaarloosde kanaalbuurt.

Pak uit met je huis! Doe mee aan Ecobouwers Basis

Ben je apetrots op de energiebesparende maatregelen die in je huis werden uitgevoerd en overtuig je graag anderen van dit comfort? Aarzel dan niet en doe mee aan ’Ecobouwers Basis!’. Bond Beter Leefmilieu zoekt kandidaten die in oktober hun woning openstellen voor gezinnen die dezelfde stap willen zetten. Deel je ervaring met anderen en bind samen de strijd aan tegen het verouderde, energieverslindende Belgische woonpatrimonium.

Vroegere school werd omgevormd tot rustige woonsite

Op een goede tien jaar tijd is het aantal inwoners van Sint-Niklaas, de hoofdstad van het Waasland, gestegen van 68.000 tot 71.000. Volgens recente prognoses zal die instroom zich de komende jaren alleen maar doorzetten. Dat heeft vanzelfsprekend ook gevolgen voor de woningbouw in deze stad. Tegen 2020 moeten er niet minder dan tweeduizend woningen bijkomen. Naast de vele grote projecten die daarbij op stapel staan, is er ook één kleinschalig woonproject dat in het oog springt: Sint-Rochushof.
Dankzij middelen van de federale overheid slaagde de stad erin om dit vroegere schooldomein om te vormen tot een rustig woonerf met een mix aan bewoners en woontypes. Wij gingen er op verkenning en vroegen ook enkele bewoners hoe het is om op deze plek te wonen. (zie getuigenissen pagina 17)

Woonwagenbewoners willen woonzekerheid

Vorig jaar brachten Samenlevingsopbouw Oost-Vlaanderen en het Oost-Vlaams Diversiteitscentrum ODiCe de situatie van bijna zevenhonderd gezinnen van woonwagenbewoners in kaart. Het gaat hier echter niet over rondtrekkende, maar wel over residentiële woonwagenbewoners. Een goed woonbeleid moet ook met deze gezinnen rekening houden. Vandaar dat deze studie beleidsaanbevelingen formuleert voor de provinciale overheid. In de mooi uitgegeven brochure ’Woonwagenbewoners tellen (we) mee’, die het eindresultaat van dit beleidsondersteunend onderzoek vormt, lazen we een aantal wetenswaardigheden deze mensen die een woning anders beleven dan de doorsnee Vlaming.

Bedrijfswagen zwaarder belast

Wie een bedrijfswagen heeft, die hij ook privé mag gebruiken, wordt daarop belast als voordeel van alle aard. Tot vorig jaar bepaalden de brandstof, de CO2-uitstoot en de afstand thuis-werk hoeveel dat belastbaar voordeel bedroeg. Maar sinds 1 januari 2012 is de berekening veranderd. De federale regering besliste om voortaan bij de bepaling van het belastbaar voordeel ook de cataloguswaarde van de bedrijfswagen mee in rekening te nemen én de CO2-uitstoot zwaarder te laten doorwegen.

De wakkere papa: Twee met choco, zonder korst

Even onder ons als ouders. Ik moet u waarschuwen. Er is een complot aan de gang. Een onschuldig, maar toch behoorlijk ingrijpend complot. En wij ouders zijn er de dupe van. De daders? Uw en mijn kinderen!

(lees verder en/of reageer hier)

Dagboekimpressies van René De Decker

Hij ondertekent met Carré en in elk nummer van 'De Bond' staat een cartoon, vrucht van zijn creatieve brein en tekenpen.