Fiets ze!

Fiets ze! is een project van de Fietsersbond en de Gezinsbond waarbij we zoveel mogelijk gezinnen met kinderen de fiets op willen. Het is belangrijk dat kinderen zo snel mogelijk kennismaken met het verkeer en dat van op de fiets. Want zo steken ze al heel wat op dat hen later van pas komt als ze zich zelfstandig in het verkeer begeven.

 

Twee invalshoeken

Enerzijds willen we de fietsvaardigheid van jonge fietsertjes verhogen en anderzijds laten we jonge gezinnen kennismaken met ‘slimme fietsen’.

 

Slimme fietsen!

We willen gezinnen met jonge kinderen kennis laten maken met verschillende transportmiddelen om je kleintjes mee de fiets op te nemen. Welk soort bakfiets past bij jou? Een buggy of maxi-cosi meenemen per fiets: hoe zit dat? Welke soorten fietskarren bestaan er? Hoeveel kosten die spullen en wat zijn pro’s en contra’s van dat alles?

fotomobiel21bakfiets4fotofietskarinfoschoten

 

Fiets(je) vaardig!
Tijdens deze workshop komen ouders met hun kind kennis opdoen over fietsen op straat. Wat moet je kunnen om op straat te fietsen? Hoe kan je thuis oefenen om (later) alleen naar school te rijden? Wanneer en hoe kan je veilig met je kind per fiets de straat op? Tijdens de workshop staan we op speelse wijze stil bij al deze elementen.algemeen-1algemeen-2algemeen-3


Je komt ons tegen…
Met dit project willen we gezinnen met jonge kinderen bereiken en daarvoor trekken we naar onderstaande evenementen. Daar kan je één van bovengenoemde workshops volgen. Kom gerust een kijkje nemen, en breng je fiets mee!

Wanneer? Waar?
Zondag 18 maart ’12 10 – 12u30 Roeselare WieMu
Zondag 15 april ‘12 10 – 18u Oostende Jeugdboekenbeurs - Kursaal
Dinsdag 1 mei ‘12 10 – 18u Halle Vaarhappening
Zondag 6 mei ‘12 11 – 17u Brussel Stadskriebels
Zondag 20 mei ‘12 10 – 17u Amougies Omloop van Kluisbergen
Zondag 27 mei '12 10 - 18u Mechelen Speeldag Mechelen (IJzeren Leen)
Zondag 3 juni ‘12
10 – 18u Domein Bokrijk De koers van Bokrijk
Zondag 17 juni ‘12 10 - 18u Mechelen Rozenfeesten - Vrijbroekpark

Slim Fietsdagboekje
kaftfietsdagboekje-1Fiets ze! creëerde een Slim Fietsdagboekje dat ouders en kinderen stimuleert om meer voor de fiets te kiezen als vervoermiddel voor korte verplaatsingen. Met het dagboekje wordt fietsen en plezier voor het hele gezin. Het boekje staat boordevol praktische tips over fietsen met kinderen en je krijgt allerlei ideeën voor leuke spelletjes mee. En natuurlijk zijn er ook veel notitiepagina’s voorzien om de leukste fietservaringen te noteren. Het slim fietsdagboekje wordt verspreid via de evenementen waar we te gast zijn.

Proefproject
Enkele gezinnen zullen de kans krijgen een slimme fiets of accessoire naar keuze gedurende enkele weken uit te testen. Zij worden uitgedaagd om gedurende twee weken zoveel mogelijk korte verplaatsingen (minder dan 5 kilometer) met de fiets af te leggen. Gedurende die periode houden zij alle gegevens over de verplaatsingen bij op een website en noteren ze het gekozen vervoermiddel, de reden van de keuze, de afstand enzoverder.
De Fietsersbond en de Gezinsbond zijn heel nieuwsgierig naar wat ouders aanzet om te fietsen met hun kind en welke argumenten ze hebben om juist niet voor de fiets te kiezen.
Ook jij kan je fietservaringen met kinderen kwijt op www.fietsze.be.


‘Fiets ze!’ is een project van de Fietsersbond en de Gezinsbond, met de steun van het Vlaamse ministerie van Mobiliteit en Openbare Werken.

logofietsbondlogo_gezinsbond_1leeuwsteun