Gezinspolitiek nieuws

Nieuwsflash Nummer 4 - 9 maart 2012

Vrijdag 9 maart 2012 - Nummer 4
Vierde maand ouderschapsverlof: deadline niet gehaald!

Op donderdag 8 maart, niet toevallig de Internationale Vrouwendag, verstreek de deadline voor de invoering van de vierde maand ouderschapsverlof. Europa verplichtte al zijn lidstaten, dus ook ons land, om uiterlijk op 8 maart aan ouders met een werknemersstatuut vier maanden ouderschapsverlof toe te kennen. De EU-landen kregen daarvoor twee jaar de tijd. De vorige federale minister van Werk, Joëlle Milquet, beloofde – kort na de Europese beslissing – om snel werk te maken van het verlengd ouderschapsverlof. Toch slaagde ze er niet in die belofte waar te maken. Ook huidig federaal minister van Werk Monica De Coninck kondigde een tijd geleden aan dat de vierde maand ouderschapsverlof een feit zou zijn vóór de Europese deadline verstreken was.
De Gezinsbond vindt het een schande dat België de deadline niet gehaald heeft. De regering heeft tijd genoeg gehad. Vier maanden ouderschapsverlof blijft bovendien een absoluut minimum als je dat vergelijkt met de duur van het verlof in sommige andere Europese lidstaten. Het argument van werkgevers dat een werknemer in ons land al zoveel verlofrechten heeft, gaat niet op. In tegenstelling tot het ouderschapsverlof zijn die andere verlofvormen – denk maar aan tijdskrediet – geen recht voor álle werknemers met jonge kinderen. We rekenen erop dat minister De Coninck de vierde maand ouderschapsverlof nu heel snel in orde brengt.

Treemagotchi: duurzame acties via internet

treemagotchiHoe kan je als jong gezin duurzaam én op een leuke manier bezig zijn met de toekomst van je kinderen en je omgeving? Met ‘Treemagotchi’ biedt de Gezinsbond een antwoord. Op zaterdag 3 maart werd de website www.treemagotchi.be/jongeouders gelanceerd in aanwezigheid van Vlaams minister van Leefmilieu, Natuur en Cultuur Joke Schauvliege.

Treemagotchi is een ‘serious game’ waarmee ouders hun levensstijl kunnen verduurzamen via de computer. Op die manier vertaalt de Gezinsbond de duurzaamheidskeuze naar een speelse leermogelijkheid voor gezinnen met kinderen jonger dan 6 jaar. Als gezin plant je een virtuele boom, en je krijgt er vanzelf een kaboutertje bij. We reiken je regelmatig leuke, ecologische acties aan, die je kabouter de kans geeft je boom te laten groeien en bloeien.

Via de opvoeding geef je als ouder waarden mee zoals duurzaam en bewust leven. Zelf het goede voorbeeld geven blijft echter de beste methode. Via Treemagtochi schakelt de Gezinsbond sociale media in om jonge gezinnen hierbij te helpen.

Treemagotchi-deelnemers dragen samen met vele anderen hun steentje bij tot een betere wereld. Wanneer duizenden ouders online dezelfde actie uitvoeren, heeft dat wel degelijk een impact op de 'echte' wereld. Wil jij ook meedoen? Log je dan in op www.treemagotchi.be/jongegezinnen.

Onderzoek Onderzoekscentrum Kind en Samenleving

logoksOngeveer 1 op de 10 jongeren groeit op met een ouder die ernstig ziek is of een handicap heeft.
Er is nog maar weinig geweten over hoe deze jongeren daarmee omgaan. Wat moeilijk is voor hen? Maar ook: Waar vinden ze kracht?, Wat is leuk?, en Wat is heel gewoon?

Kind & Samenleving is op zoek naar kinderen en jongeren tussen 10 en 18 jaar die thuis wonen en van wie ten minste één ouder al langer dan een jaar een chronische ziekte of een ernstige handicap heeft.
Ziektes en handicaps kunnen bijvoorbeeld zijn: multiple sclerose, spierziekte, hersenletsel, Parkinson, blindheid, verlamming. Lees meer

In 2009 heeft de Gezinsbond in samenwerking met Gezin en Handicap en Kenniscentrum Mantelzorg vzw RYC in het leven geroepen. Wat is RYC? Ook sommige jongeren nemen de zorg op voor een zorgbehoevend familielid. Wij hebben deze jonge mantelzorgers RYC genoemd; het zijn Remarkable Young Carers. Lees meer

Meer info over de items uit deze nieuwsflash:Studiedienst Gezinsbond - 02 507 88 77 of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .
Inschrijven op deze nieuwsflash klik hier; uitschrijven: klik hier
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Deze nieuwsflash is een initiatief van de Gezinsbond vzw - Studiedienst; Troonstraat 125 - 1050 Brussel - tel. 02 507 88 77. De persoonlijke gegevens die bij de inschrijving worden gevraagd, worden uitsluitend gebruikt voor de verzending van de gezinspolitieke nieuwsflash naar de abonnees. De adressen noch de persoonsgegevens worden aan derden meegedeeld, niet gratis en niet tegen betaling. De Gezinsbond gebruikt de adressen dus enkel om de gevraagde gezinspolitieke nieuwsflash toe te sturen. Abonnees kunnen zich op elk moment inschrijven of uitschrijven. De volledige privacyverklaring van de Gezinsbond kan u vinden op: www.gezinsbond.be