Gezinskrant 'De Bond'

De Bond van 27 april 2012


cover de bond 27 april 2012

Deze week in De Bond

Nr. 9 van 27 april 2012

 

Leeswijzer

 

Gezinsbeleid

In het vizier

Kinderopvang als fundament voor de maatschappij van morgen (archief)

Kruispunt

Voedingsmiddelen speciaal voor kinderen, in vier op de vijf gevallen ongezond

Kort op de bal

Energieprijzen toch bevroren / Geen verdelingsrecht bij verdeling gezinswoning (archief)

Gezinstalig

Cano-voorziening (archief)

Dossier: Gezondheid

Grote snoepers en kleine eters

"Goede zorg begint met luisteren naar je patiënt"

Gezond en veilig op weg met GSF

Steden binden de strijd aan tegen overgewicht bij kinderen

Het geheim van de appel

Architect van haar eigen leven. Tot het einde

Europa wil betere informatie op voedselverpakkingen

Zoet in de mond en toch gezond

Ziekte beïnvloedt ook de relaties tussen mensen

En verder

100 jaar gevaarlijk jong

Beroemd cartograaf weer op de kaart gezet

Het spel van de supermachten

Blog: De Wakker papa: Waar is de echte vrije tijd gebleven


Cultuur

Muziek

De eeuwige Ellington

Film

Allez Eddy

Film

We bought a zoo

Jeugdtheater

Kronkelende krullende kreatieve beestjes

Kinderboekenrekje

Groot worden is op ontdekking gaan

Media

Veertien uur per dag...

Klassieke muziek

Jonge mensen zingen gregoriaans

Sport

Wonderkinderen

Durnez

Het bos van Oma en Opa

Tot uw dienst

 

Gezinsspaarkaart

Fietsen, zwemmen en spelen met de gezinsspaarkaart

 

Gezinssportfederatie

Op naar een zomer vol sport!

 

Gezinsvakantie

Dromen van vakantie

 

Lidkaart meer waard

Efteling, veel muziek en leerijke expo's met korting

 

Afya

Kicks aan zee!

 

Kortingskaarten

Een uitstap met trein of bus? Denk aan je korting!

crefi

Spelen zonder slapen!

Uit de regioThuis

 

 

Bondgenootje

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Kookgeheimen

Vis van Yvonne Lex (archief) en zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

O zit dat ZO

Dat smaakt! (archief)

 

Puzzel

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Rebus

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

Gepoetst staat netjes

Met de swiffer in de hand (archief)

Energietip

Iedereen fietst!

Dagboek

Margarita Posada


Mailen met het bondsblad?

Wie liever de oplossing van de rebus per mail doorseint, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wie een kookgeheim via mail kwijt wil, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Bondgenootjesfans kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Lezers die willen reageren op een artikel in 'De Bond', mailen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Gelieve ook je postadres in de mail te vermelden.

Voor de puzzelaars van De Bond

Voor wie geen postzegels en enveloppen meer in de lade heeft liggen, stellen we het volgende voor: je lost de puzzel op in 'De Bond', en je tikt gewoon de gevonden woorden per lijn onder elkaar.

Een voorbeeld (oplossing 1207)

TWISTAPPEL
OREN+PAULA
RAT+ARK+IM
enzovoorts tot 10

Je vermeldt je naam en adres en mailt naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Misschien win je een boekenbon.

Ben je geen lid van de Gezinsbond en wil je graag deze originele en exclusieve puzzel invullen én kans maken op een prijs, dan neem je het best contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Voor 35 euro ben je een jaar lang lid van de Gezinsbond, krijg je om de veertien dagen onze veelzijdig informatieve gezinskrant in de bus en geniet je als lid van de Gezinsbond van talloze voordelen die je elders op deze website kan vinden.

Meer uitleg over het blad en de puzzel: Lies Kiekens, secretariaat redactie De Bond, tel. 02-507 89 22 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .


Grote snoepers en kleine eters

Gezellig toch, zo allemaal samen aan tafel. Groenten gaan vlot binnen, kinderen eten flink hun bord leeg en drinken er een glas water bij. Soms willen ze zelfs een tweede portie. Geen paniek als dat allesbehalve herkenbaar klinkt: in heel wat gezinnen zorgt eten voor een hoop gedoe. De kinderen zeuren om snoep, cola of een koek, maar rond etenstijd is de honger ver zoek. We legden enkele situaties en vragen van ouders voor aan Kristel Vande Kerckhove, kinderdiëtiste in het UZ Leuven.

"Goede zorg begint met luisteren naar je patiënt"

”We trainen onze studenten hoe ze moeten omgaan met patiënten die een andere taal spreken of die om religieuze redenen weigeren bloed te krijgen. Maar even belangrijk is dat ze leren hoe je als arts spreekt met iemand die in armoede leeft.” Aan het woord is sociaal wetenschapper Sara Willems, sinds vorig jaar de allereerste professor in West-Europa die zich gespecialiseerd heeft in de materie van sociale ongelijkheid in de gezondheidszorg. Met deze professor, verbonden aan de Vakgroep Huisartsgeneeskunde en Eerstelijnsgezondheidszorg van de Universiteit Gent, hadden we een gesprek over drempels in de gezondheidszorg voor mensen in armoede. Maar eerst wilden we van haar te weten komen waar ze de microbe te pakken kreeg om zich als wetenschapper op dit nog onontgonnen terrein te begeven.

Gezond en veilig op weg met GSF

De Gezinssportfederatie (GSF) stelt bij het sporten vooral het recreatieve aspect voorop: een deugddoende boswandeling met het gezin, mountainbiken met vrienden of joggen om je conditie op peil te houden. ’Gezond op weg’ is ons motto, maar wat als er onderweg een ongeluk gebeurt?

Voedingsmiddelen speciaal voor kinderen, in vier op de vijf getallen ongezond

Eind 2010 lanceerde de Gezinsbond het concept ’kindnorm’. De Gezinsbeweging stelde immers vast dat de verantwoordelijkheid voor een veilige en gezonde ontwikkeling van kinderen en jongeren te vaak alleen bij de ouders en de jongeren gelegd wordt. Maar er wordt zelden bij stil gestaan dat je daar als individu soms weinig impact op hebt. Een veilige en gezonde leefomgeving voor kinderen en jongeren is een collectieve verantwoordelijkheid. Daarom rekenen we op de overheid om een kindgericht beleid te voeren. Kinderen zijn de meest kwetsbare leden van onze samenleving. Iedereen is erbij gebaat hen als norm te nemen. Dat geldt zeker voor voeding.

Steden binden de strijd aan tegen overgewicht bij kinderen

Sommigen onder ons moeten af en toe of altijd meer gewicht meesleuren dan hen lief is. Dat hoeft niet noodzakelijk een probleem te zijn. Maar als de woorden ’overgewicht’ en ’obesitas’ vallen, wordt het wél even slikken. Nu ook steeds meer kinderen – zelfs kleuters – risico lopen op overgewicht en obesitas, moet de alarmbel klinken. Zestien Vlaamse en Waalse steden schoten in actie en schreven zich in voor het gezondheidsprogramma Viasano. En met succes.

Het geheim van de appel

Nutricijnen – een samentrekking van nutriënten en medicijnen – zijn plantenextracten die een aantoonbaar gezondheidseffect bezitten. Vaak heeft men het over voedingssupplementen of vitaminenkuren, die echter geen vervanging zijn van een gezonde voeding en voldoende beweging. Tegelijk bestaat er een gezonde argwaan tegenover allerlei alternatieve middelen die beter zouden zijn dan onze klassieke medicijnen. Na het lezen van ’Nutricijnen’, het boek van voedingsdeskundige Reinhard Verlinden, waren we toch geneigd om iets genuanceerder te denken over natuurgeneeskunde. Ook wie niet vertrouwd is met biochemie en plantenkunde kan hier heel wat van opsteken en zelfs een oude volkswijsheid herontdekken.

Architect van haar eigen leven. Tot het einde

Ann Vermeiren had vijftien jaar geleden samen met haar man Marc Buelens een bijzonder succesvol boek geschreven over zelfzorg, beter zorgen voor jezelf. De centrale boodschap van dat boek was: kies bewust en bemin dan je keuze. Dat probeerde deze therapeute haar cliënten ook aan te leren, zo leefde ze ook zelf. En toen werd ze ziek. Borstkanker. De prognoses zijn in het begin heel hoopgevend. Maar twee jaar later slaat haar vijand snoeihard terug...

Europa wil betere informatie op voedselverpakkingen

Eind vorig jaar werd de nieuwe Europese regelgeving rond voedingsinformatie op de verpakking van levensmiddelen van kracht. De voedingsindustrie kreeg een (erg) ruime overgangsperiode om zich te schikken naar die nieuwe regels. Tegen uiterlijk 2016 moet bij alle voedingswaren de voedingswaarde duidelijk op de verpakking aangegeven zijn. Maar zal die informatie ons ook aanzetten tot gezondere en milieuvriendelijkere keuzes?

Zoet in de mond en toch gezond

Er zijn wellicht weinig planten waar zoveel en zolang discussie over geweest is als stevia. In Zuid-Amerika wordt het kleine plantje met de zeer zoete smaak al heel lang gebruikt, maar in Europa was het in de voeding tot voor kort verboden. Daar kwam vorig jaar verandering in. Na een positieve nota over steviolglucosiden door de Europese Autoriteit voor Voedselveiligheid kreeg stevia groen licht. Tot grote vreugde van de voorstanders die vol lof zijn over de vele kwaliteiten van dit plantje voor de gezondheid. Van verboden is stevia nu zelfs een beetje een hype geworden.

Ziekte beïnvloedt ook de relaties tussen mensen

Toen striptekenares Judith Vanistendael in haar omgeving op korte tijd geconfronteerd werd met verschillende mensen die kanker kregen, besloot ze dat haar volgende album daarover zou gaan. ”Het greep me zo aan hoe fout het kan lopen tussen mensen in zulke omstandigheden”, zegt ze. Het album is er nu en Vanistendael beschouwt het als een familiekroniek die begint op het ogenblik dat David van zijn huisarts en vriend te horen krijgt dat hij keelkanker heeft. We gingen bij de tekenares langs voor een gesprekje.

100 jaar gevaarlijk jong

In september vorig jaar sloegen de Gezinsbond, het Kinderrechten-commissariaat, de KOPERGIETERY en het Museum Dr. Guislain de handen in elkaar voor ’Gevaarlijk Jong’. Het centrale thema van dit project is kinderen in gevaar en gevaarlijke kinderen, met bijzondere aandacht voor de grijze zone waar het onderscheid tussen beide niet altijd duidelijk is. Het thema kwam op uiteenlopende manieren aan bod in theater, tentoonstellingen, lezingen en nog veel meer. Als kers op de taart is er het afsluitende colloquium ’100 jaar gevaarlijk jong’ op dinsdag 15 mei.

Beroemd cartograaf weer op de kaart gezet

Gerard de Kremer of de Cremer, zo heette de man die in 1512 in het Oost-Vlaamse Rupelmonde het levenslicht zag en later als Mercator wereldberoemd werd. Wie vandaag, exact vijfhonderd jaar na zijn geboorte, letterlijk een groet wil brengen aan deze revolutionaire cartograaf, stelt daarvoor zijn gps het best in op het dorp waar de Rupel in de Schelde mondt. Op zondag 4 maart – de dag vóór Mercators verjaardag – werd trouwens in Rupelmonde het moderne standbeeld van ’de Jonge Mercator’ plechtig onthuld, pal tegenover het statige beeld uit de negentiende eeuw. Maar voor een leerrijke onderdompeling in het leven en werk van deze cartograaf bezoek je beter een van de vele tentoonstellingen die nu aan hem gewijd zijn.

Het spel van de supermachten

In 1883 schreef sir John Seeley, destijds professor moderne geschiedenis aan de universiteit van Cambridge: ”Rusland en de Verenigde Staten vormen nu al enorme politieke entiteiten. Eens hun potentieel gemobiliseerd zal zijn door stoom en elektriciteit, en een netwerk van spoorwegen, zullen ze Europese staten als Frankrijk en Duitsland op dwergen doen lijken en zullen ze die landen terugdringen tot een onbetekenende tweede rang.” Seeley deed deze profetische uitspraak op het hoogtepunt van het Britse imperium, toen de grote Europese landen nog over hun koloniën heersten. Vandaag lijken we opnieuw te evolueren naar een bipolaire wereld, ditmaal met de Amerikanen en Chinezen als rivaliserende supermachten. Historicus Hugo Van de Voorde publiceerde een verhelderend boek over de wisselende posities op het geopolitieke schaakbord sinds de Tweede Wereldoorlog.

De Wakkere Papa: Waar is de échte vrije tijd gebleven?

Ik las onlangs dat de werkelijke vrije tijd, de tijd die kinderen bij ons helemaal vrij besteden, enorm verminderd is. En ja... ik zie het ook zelf gebeuren. Ik ken mensen die voor zowat elk weekend grasduinen in internetfora waar leerkrachten ideëen uitwisselen, op zoek naar activiteiten om hun kindere bezig te houden.

(lees verder en/of reageer hier)

Dagboekimpressies van Margarita Posada

In El Salvador is ze woordvoerster van de Burgeralliantie tegen de Privatisering van de Gezondheid. In maart was ze een week op bezoek in ons land. "Er is altijd een reden om vol te houden en elke stap vooruit, hoeklein ook, is de moeite waard." Een levensleuze waar we nog iets van kunnen leren.