Gezinskrant 'De Bond'

De Bond van 8 juni 2012


cover db 8 juni 2012

Deze week in De Bond

Nr. 12 van 8 juni 2012

 

Leeswijzer

 

Gezinsbeleid

In het vizier

Naar een Gezinsbond voor iedereen (archief)

Kruispunt

Vierde maand ouderschapsverlof kan eindelijk aangevraagd worden
Wanneer langere moederschapsrust voor zelfstandigen?

Kort op de bal

Eerlijke kansen op werk nodig (archief)

Opvoeding

Vaders in onderzoek

Eens wat anders. Het gewone opvoeden

Ontmoetingsplaats voor ouders en kind

Financies en verzekeringen

"Voor een coöperatie is groei geen must"

Het geld van de toekomst

Armoedebestrijding gemeten en  te licht bevonden

Goed verzekerd op reis

Vaders over vaders

Gesprek met Geert van Istendael

En verder

"Meer nog dan de wind, doet het beleid windturbines draaien"

Oceanen zijn meer dan visvangst en scheepvaart

Blog: De Wakker papa:Wakker blijven!

 

Cultuur

Muziek

Charlene Soraia en Blaudzun

Film

Once Upon a Time in Anatolia

Zomerpoëziefestival

ArtsElingen

Jeugdtheater

Geen kinderkunst leidt tot verschraling

Media

Honderd dagen sport

Klassieke muziek

Populaire opera-afsluiters

Sport

Waar ligt de grens van De Gendt?

Durnez

Prudence

Tot uw dienst

 

Gezinsspaarkaart

Kunst- en poetswerken met spaarkaartkorting

 

Gezinssportfederatie

Superstaaltjes van zomers sportplezier

 

Gezinsvakantie

Laat je vrienden kennismaken met de Bosberg of Reigersnest!

 

Lidkaart meer waard

Leerrijke expo's, bloemkunst, pretpark, festivals,...

 

Afya

Afya-animatorcursus met een kersje!

HIG

HIG - HUBrussel opent zijn deuren

crefi

crefi zomert in het zonnetje

Energietip besparen

Gezinsbond lanceert kleurrijk digitaal energiehuis

Uit de regioThuis

 

 

Bondgenootje

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Kookgeheimen

Heerlijke restjes (archief) en zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

O zit dat ZO

Hatchie Hatchie (archief)

 

Puzzel

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Rebus

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

Gepoetst staat netjes

Azijn: verbluffend veelzijdig (archief)

Dagboek

Patricia Vandenameele
Katern Aktief

Mailen met het bondsblad?

Wie liever de oplossing van de rebus per mail doorseint, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wie een kookgeheim via mail kwijt wil, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Bondgenootjesfans kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Lezers die willen reageren op een artikel in 'De Bond', mailen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Gelieve ook je postadres in de mail te vermelden.

Voor de puzzelaars van De Bond

Voor wie geen postzegels en enveloppen meer in de lade heeft liggen, stellen we het volgende voor: je lost de puzzel op in 'De Bond', en je tikt gewoon de gevonden woorden per lijn onder elkaar.

Een voorbeeld (oplossing 1207)

TWISTAPPEL
OREN+PAULA
RAT+ARK+IM
enzovoorts tot 10

Je vermeldt je naam en adres en mailt naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Misschien win je een boekenbon.

Ben je geen lid van de Gezinsbond en wil je graag deze originele en exclusieve puzzel invullen én kans maken op een prijs, dan neem je het best contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Voor 35 euro ben je een jaar lang lid van de Gezinsbond, krijg je om de veertien dagen onze veelzijdig informatieve gezinskrant in de bus en geniet je als lid van de Gezinsbond van talloze voordelen die je elders op deze website kan vinden.

Meer uitleg over het blad en de puzzel: Lies Kiekens, secretariaat redactie De Bond, tel. 02-507 89 22 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .Vierde maand ouderschapsverlof kan eindelijk aangevraagd worden

Eind maart besliste de federale regering om het ouderschapsverlof voor werknemers uit de privésector met één maand te verlengen. Ze was daartoe verplicht van Europa. Maar tot nu toe kon het verlof niet aangevraagd worden omdat de Raad van State nog zijn goedkeuring moest geven aan het koninklijk besluit. Dat is intussen gebeurd. Op 1 juni is eindelijk het KB gepubliceerd dat in een vierde maand ouderschapsverlof voorziet. Vanaf die datum kunnen ouders het verlof aanvragen voor een kind jonger dan twaalf jaar. Voor kinderen met een handicap wordt de leeftijdsgrens binnenkort verhoogd tot 21 jaar.

Wanneer langere moederschapsrust voor zelfstandigen?

Goed nieuws: binnenkort krijgen vrouwelijke zelfstandigen en meewerkende echtgenoten een hogere moederschaps- en adoptie-uitkering. De ministerraad heeft daarvoor op 19 april het licht op groen gezet.

Vaders in onderzoek

Er wordt steeds meer onderzoek verricht naar wie vaders zijn, wat ze al dan niet anders doen dan moeders, en wat dat betekent voor de ontwikkeling van de kinderen. Al dat onderzoek overzien is haast onmogelijk en ook het formuleren van eenvoudige besluiten en inzichten is een onbegonnen zaak. Zoals dé vader niet bestaat en er vele soorten vaders zijn, zo bestaat dé vader-kindrelatie evenmin. Er zijn verschillende contexten waarin vaders elk op hun manier met kinderen omgaan, met velerlei dimensies die niet zomaar samenvallen. Maar laten we toch aan de vooravond van Vaderdag proberen om enkele lijnen te trekken.

Ontmoetingsplaats voor ouders en kind

Ontmoetingsplaatsen zijn iets moois en iets heel gewoons. Tegelijk zijn ze anders en doen ze het anders. Het zijn niet zomaar radertjes in de carrousel die opvoedingsondersteuning heet. Ontmoetingsplaatsen zijn geen crèches en geen peutertuinen. Evenmin zijn het consultatiebureaus. Ze zijn eigenwijs, maar ook heel open, vormend, maar niet op de klassieke manier. Vrije confrontatie heet het: elke ontmoeting doet iets met een kind en ouder. Informele steun, daar draait het om. En ook teruggaan naar het gewone opvoeden, wat ouders dagelijks doen. Dus geen deskundigen met het opgestoken vingertje, wél medewerkers, ouders en kinderen die elkaar ontmoeten. De Speelbrug in Antwerpen is zo’n ontmoetingsplaats.

Eens wat anders. Het gewone opvoeden

’It takes a village to raise a child’ is een eeuwenoud Afrikaans gezegde dat vandaag heel hip is. Maar de praktijk mag best wat ’hipper’ worden. Niemand twijfelt aan het belang van de sociale omgeving voor het opgroeien van kinderen. En toch gaat het ’samen opvoeden’ decrescendo in ons land. De sociale omgeving van gezinnen is, in de loop van de tijd, veranderd. Een sterke ’village’ waarin mensen samen verantwoordelijkheid nemen voor het opvoeden en opgroeien van kinderen is niet meer vanzelfsprekend. Kinderen leven in een sociale opvoedomgeving waarin, behalve hun ouders en hun vrienden, niemand zich echt nog om hen bekommert. Opvoeden is vandaag een prestatie geworden van individuele ouders. Ontmoetingsplaats voor ouders en kind

"Voor een coöperatie is groei geen must"

Bij de lancering van het Internationaal Jaar van de Coöperaties stelde VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon dat ”coöperaties ons eraan herinneren dat het best mogelijk is om economische leefbaarheid te verzoenen met sociale verantwoordelijkheid”. Maar hoe staat het met de coöperatieve beweging bij ons? We vroegen het aan Lieve Jacobs van Coopburo en aan Jos Motmans, consulent sociale economie. Beiden zijn lid van Coopkracht, een informeel overlegplatform voor mens- en milieuvriendelijke coöperatieve bedrijven in Vlaanderen.

Het geld van de toekomst

Geld geld geld. Banken die failliet gaan, landen die met een faillissement flirten en de euro die aan het randje van de afgrond staat en de regeringsleiders die niet akkoord geraken over wat de juiste aanpak is. Het minste wat je kan zeggen is dat we in een geldcrisis zitten. Bovendien komt de vergrijzing eraan, net zoals de klimaatcrisis. Gaat er wel genoeg geld zijn om dat allemaal aan te pakken? Of moeten we nadenken over andere oplossingen? Ander geld bijvoorbeeld?

Armoedebestrijding gemeten en  te licht bevonden

Voor de vijfde keer op rij heeft Decenniumdoelen 2017 gemeten hoe het gesteld is met de armoede – en vooral de bestrijding ervan – in ons land. Dit samenwerkingsplatform van dertien armoede- en welzijnsorganisaties en vakbonden schuift zes beleidsdoelstellingen naar voren. De initiatiefnemers spreken daarbij de hoop uit dat we over vijf jaar kunnen spreken van een halvering van de armoede op het vlak van gezondheid, arbeid, inkomen, wonen, onderwijs en samenleven. Maar intussen kleurt de Armoedebarometer nog altijd rood.

Goed verzekerd op reis

De zomervakantie staat voor de deur. Omdat ons land geen garantie biedt op goed weer, verwachten we opnieuw een massale uittocht van Belgen naar het buitenland. Misschien staat uw reiskoffer al klaar, maar hebt u ook aan een reisbijstandsverzekering gedacht? Een ongeluk zit immers vaak in een klein hoekje. Wilt u beter beschermd op reis met uw gezin, dan valt zo’n verzekering zeker te overwegen.

Gesprek met Geert van Istendael

Drie jaar geleden schreef hij een boek over zijn vader.Het werd zijn moeilijkste boek, zo lazen we op de achterflap van ’Gesprekken met mijn dode god’. Naarmate het opzoekingswerk vorderde, herontdekte zoon Geert van Istendael wie zijn vader eigenlijk was geweest. Hoe hij had geleden en gestreden voor een beter leven voor zichzelf, zijn gezin en voor een vakbond die wereldwijd zou opkomen voor de meest verdrukten. Vandaag is Van Istendael zelf bekende vader van twee kinderen, Judith en Cor, en grootvader van twee kleinkinderen.

"Meer nog dan de wind, doet het beleid windturbines draaien"

De Vlaamse Windenergieassociatie (VWEA) verwacht dat het op vrijdag 15 juni harder dan gewoonlijk gaat waaien. Wereldwijd is het op die datum in 75 landen ’Dag van de Wind’, al denk je dan het best aan de windkracht die de wieken doet draaien en zo stroom genereert. We vroegen aan Christa Schaut van VWEA hoeveel windmolens er vandaag in Vlaanderen en in de Noordzee opgesteld staan. Meteen gaven we haar ook de kans om een aantal hardnekkige vooroordelen rond windenergie te weerleggen.

Oceanen zijn meer dan visvangst en scheepvaart

Op 8 juni is het Wereldoceaandag en dat is een gelegenheid om even stil te staan bij het enorme belang van de oceanen voor onze ’blauwe planeet’. Meteen denken we dan aan het nut van de wereldzeeën voor visvangst – ruim een half miljard mensen zijn daarbij betrokken – en aan waterwegen voor onze transportschepen. Een artikel dat begin april in de New Scientist verschenen is, bevatte eerder verontrustend nieuws. De dalende visvangst op zee is niet alleen aan overbevissing te wijten.

De Wakkere Papa: Wakker blijven!

Na twee drukke dagen heb ik nog eens de tijd om ’s ochtends rustig het boekentasje van onze kleuter klaar te maken. En de resten van de voorbije dagen eruit te halen... Ik vind een vergeten banaan in een plakkerig plastic zakje. Die is voor de kippen, denk ik. Maar wanneer ik de banaan in de kippenren kieper, dwarrelt ook een briefje uit het zakje. Ik gris het uit de snavel van de snelste kip.

(lees verder en/of reageer hier)

Dagboekimpressies van Patricia Vandenameele

"Even krijg ik de indruk dat we écht beluisterd worden", zegt deze moeder over een gesprek op het kabinet van de minister van Welzijn. Daar ging ze het opvangtekort bij meerderjarige kinderen met een handicap mee aankaarten. een dagboek over het leven van een gezin met zorgenkinderen.