Gezinskrant 'De Bond'

De Bond van 14 september 2007

001_db_12345_37
 

Deze week in De Bond

Nr. 17 van 14 september 2007

 

Leeswijzer

 

Gezinsbeleid 

In het vizier
Vlaamse verzuchtingen niet opgeven (archief)
Kort op de bal Huwelijksquotiënt - Echtscheidingswet (archief)
Kruispunt "Bij ons kunnen kinderen hun verhaal kwijt"
Gezinstalig Schooltoelage (archief

Leefwereld

Mobiliteit 

"Meldpunt voor fietspaden start nog dit najaar"

Vlaams fietsmanager Jan Pelckmans wil meer zicht krijgen op tekortkomingen bij fietsvoorzieningen 

Hoe leefbaar is onze buurt?

De Week van Vervoering heet voortaan de Aardig-op-weg-week (15-23 september) en heeft een heel boeiend programma 

        "De jongste poolers bepalen het tempo van de groep"

        Een bloeiende fietspoolwerking in het Oost-Vlaamse Aalter 

De waterstofeconomie neemt de bus

Een bus waarvan je de motor niet hoort draaien... 
 
 
En verder... 
 
 
        BitsNbites, een eethuis met een verhaal
 
 
        Over gebeurtenissen die ons ’gewone’ leventje overhoop halen en ons dwingen een nieuw evenwicht te zoeken, en hoe spiritualiteit daarin een         rol kan spelen
 
 
 

Cultuur 

 
 

Muziek 

Hij is er terug!

 

Klassieke muziek

Oostenrijks succesverhaal van René Jacobs

 

Sport

Het moment

 

Jeugdtheater

Spelen we of leven we? Dat is de vraag

 

Film

Tuya's Marriage

 

Media 

Tien jaar Man bijt hond 
  Strip  Meneer Das en mevrouw Vos 

Bonds

 

Crefi 

't Is weer voorbij die mooie crefi-zomer!

 

Gezinssportfederatie  

Actief en leuk sportkamp tijdens de herfstvakantie!

 

Gezinsvakantie

Kerstreis of Nijlcruise?
  Lidkaart meer waard
Goedkoper dankzij de lidkaart 

 

Sociaal-Juridische Dienst 

Heb ik recht op een school- of studietoelage? 

Uit de regioThuis

 
        

Anna B 

Panne

 

Bondgenootje 

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Radeske 

Zomereind (archief)

 

Durnez 

De vreemde macht

 

Kookgeheimen

Kindermacaroni (archief) en zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Ogen open 

Massa's trekvogels op post in Noord-Frankrijk (archief)

 

Puzzel 

Zie bij "Mailen met het bondsblad"

 

Rebus

Zie bij "Mailen met het bondsblad" 

 Dagboek

Ben Wuyts

Mailen met het bondsblad?

Wie liever de oplossing van de rebus per mail doorseint, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Wie een kookgeheim via mail kwijt wil, mailt naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

De Bondgenootjesfans kunnen mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Lezers die willen reageren op een artikel in 'De Bond', mailen naar
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Gelieve ook je postadres in de mail te vermelden.

Voor de puzzelaars van De Bond

Voor wie geen postzegels en enveloppen meer in de lade heeft liggen, stellen we het volgende voor: je lost de puzzel op in 'De Bond', en je tikt gewoon de gevonden woorden per lijn onder elkaar.

Een voorbeeld (oplossing 1207)

TWISTAPPEL
OREN+PAULA
RAT+ARK+IM
enzovoorts tot 10 

Je vermeldt je naam en adres en mailt naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Misschien win je een mooi boek.

Ben je geen lid van de Gezinsbond en wil je graag deze originele en exclusieve puzzel invullen én kans maken op een prijs, dan neem je het best contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

Voor 30 euro ben je een jaar lang lid van de Gezinsbond, krijg je om de veertien dagen onze veelzijdig informatieve gezinskrant in de bus en geniet je als lid van de Gezinsbond van talloze voordelen die je elders op deze website kan vinden.

Meer uitleg over het blad en de puzzel: Liliane De Becker, secretariaat redactie De Bond, tel. 02-507 89 22 of mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 


"Bij ons kunnen kinderen hun verhaal kwijt"

Heel wat kinderen en jongeren zitten met vragen waarmee ze niet zomaar naar buiten durven komen. Over verliefdheid, over relaties, over hun eerste seksuele ervaringen, over pesten enzovoorts. Om hierover in alle vertrouwen met iemand te spreken, kunnen ze terecht bij de Kinder- en Jongerentelefoon (KJT), die volgende maand met een vrijwilligersfeest zijn vijfentwintigjarig bestaan viert. ”De gespreksthema’s zijn op al die jaren niet zoveel veranderd”, zegt coördinator Ilse Carlier, ”maar er kwamen wel nieuwe communicatiekanalen bij zoals e-mail en chatbox. Dat maakt onze dienstverlening nog laagdrempeliger. Bovendien zijn we nu vlot bereikbaar op het gratis noodnummer 102.” 

Exclusief diner met een kus van de kelner

Eva werkt op zaterdag in een trendy bistro op het marktplein van Kontich. Zij woont alleen, maar met begeleiding. Eva heeft het syndroom van Down. Anthony is de favoriete kelner van veel vaste klanten, zijn gulle lach is zo aanstekelijk dat bijna heel de zaal mee in de lach schiet. Anthony liep bij zijn geboorte een mentale achterstand op. BitsNbites is een eethuis met een verhaal. Zowat de helft van het personeel zijn jonge mensen met een verstandelijke beperking, toch staan zij gewoon in de zaak naast het andere personeel. 

"Meldpunt voor fietspaden start nog dit najaar"

Sinds een halfjaar is Jan Pelckmans de allereerste Vlaamse fietsmanager. Pelckmans is zelf een fervent fietser en kan nu dus vanuit de afdeling Beleid, Mobiliteit en Verkeersveiligheid het fietsbeleid van de Vlaamse overheid mee sturen. De eerste zorg van deze fietsambtenaar is de verdere aanleg van goede voorzieningen waardoor meer mensen bereid zijn om voor hun dagelijkse verplaatsingen de fiets te nemen. Via een meldpunt – dat normaal gezien volgende maand van start gaat – zullen fietsers alvast tekortkomingen aan fietspaden kunnen signaleren. 

De weg is voor elk mens uniek en tegelijk universeel

Je ouders sterven, een vriend verhangt zich, je wordt ziek of verliest je werk, je krijgt een gehandicapt kind, je geliefde laat je in de steek, je dochter zit in een ongelukkige relatie, je voelt je bedrogen door mensen waar je alle vertrouwen in had, je kampt met een depressie terwijl je alles hebt om gelukkig te zijn … Het leven heeft voor de een al meer moeilijkheden in petto dan voor de ander, maar vroeg of laat krijgen we allemaal te maken met zaken die niet overgaan met een nachtje slapen. Gebeurtenissen die ons ’gewone’ leventje overhoop halen en ons dwingen een nieuw evenwicht te zoeken. Vragen als: ’Hoe kom ik dit te boven, hoe geef ik mijn leven verder zin’ behoren tot het domein van de psychologie en de spiritualiteit. En het ene kan niet zonder het andere, vindt therapeute Kristin Vanschoubroek. Organisator van een driedaagse rond het thema in oktober. 

Hoe leefbaar is onze buurt?

Met de Aardig-op-weg-week, die loopt van 15 tot en met 23 september, breien de mobiliteitsorganisaties in Vlaanderen een vervolg aan de vroegere Weken van Vervoering. Komimo, de vzw die deze campagneweek in goede banen leidt, wil mensen ertoe aanzetten de mobiliteit in hun buurt in kaart te brengen. Meten hoe het onder meer zit met de verkeersdrukte en de geluidsoverlast in onze straat, daar draait het in deze week om. Maar traditiegetrouw grijpen heel wat steden en gemeenten deze najaarscampagne ook aan om hun straten weer autoluw te maken en het jonge geweld mag zich dit keer volop uitleven met eigen ontwerpen van bushokjes en zebrapaden. 

 "De jongste poolers bepalen het tempo van de groep"

De Vlaamse fietsmanager is er sterk voor gewonnen om kinderen onder begeleiding in groep naar school te laten fietsen. Maar zolang de overheid geen structurele ondersteuning biedt voor fietspoolprojecten, hangt veel af van de goodwill van ouders om ermee van start te gaan. Dat is niet anders in het Emmaüsinstituut in het Oost-Vlaamse Aalter, een basisschool waar de ouderraad met steun van de gemeente zes jaar geleden met fietspoolen begon.  

De waterstofeconomie neemt de bus

Sinds begin deze zomer rijdt er tussen Antwerpen en Lier een bus van De Lijn, die opvalt door zijn frisgroene kleur. Met zes wielen en verhoogd dak oogt hij ook stoerder dan een gewone bus. Maar het belangrijkste verschil valt nauwelijks op: uit de motoruitlaat komt alleen reukloze waterdamp en je hoort ook geen motor ’draaien’. We trokken naar busbouwer Van Hool, een familiebedrijf dat al zestig jaar bussen bouwt in Koningshooikt bij Lier. Met Heli Boterdaele, projectverantwoordelijke, ontdekten we nog andere opmerkelijke verschillen tussen deze waterstofbus en de klassieke dieselbus.
 

De stilte hoor je beter als er een vogel roept

Tussen het Kanaal van Bossuit en de dorpskern van het West-Vlaamse Sint-Denijs – een deelgemeente van Zwevegem - loopt een voormalige spoorwegberm door een open, gevarieerd akkergebied. Langs het traject dat nu voor recreatief fietsen is opengesteld, is her en der een strook tarwe naast het stoppelveld blijven staan of werd een akkerrand met zonnebloemen en phacelia ingezaaid. Begin augustus, toen de meeste graanvelden er al ’kaal’ bij lagen, gingen we ter plaatse kijken, samen met Frank Petit-Jean, provinciaal gebiedswerker milieu, en Olivier Dochy, expert akkervogels van het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) en wetenschappelijk medewerker bij de provincie.  

 

Dagboekimpressies van Ben Wuyts

En dan komt die laatste werkweek voor je met pensioen gaat...