Vormingsaanbod

Geplande data 2014

  • 23 september 2014 / BIB - Achterstraat 2, Haaltert / Een stapsgewijze energierenovatie van je woning / 20u00 / contact: Antoine Heyse Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 25 september 2014 / Heempark, Hoogzij 7, Genk/ Een stapsgewijze energierenovatie van je woning / contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 30 september 2014 / Tongeren / Ambiotel Veemarkt 2 / 20u00/  Een stapsgewijze energierenovatie van je woning / contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 09 oktober 2014 / Tielt / 20u00 / Energie besparen op grootmoeders wijze
    contact: Filiep De Ketelaere, Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 04 november 2014 / Sint-Annazaal, Kerkstraat, Bambrugge (Aalst) / Een stapsgewijze energierenovatie van je woning / 20u00 / contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  • 06 november 2014 / Cultureel centrum, lokaal F, Torenstraat, Lokeren / 20u00 / Een stapsgewijze energierenovatie van je woning / contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Heb je interesse in een dergelijke vorming maar is er voorlopig geen in jouw buurt? Neem dan contact op met je plaatselijke Gezinsbondafdeling en vraag of het mogelijk is de energieconsulent te contacteren en een vorming in te plannen in de afdeling.

 

Even voorstellen...

Sinds 2006 heeft de Gezinsbond twee energieconsulenten ter beschikking staan van de gezinnen. De energieconsulenten treden informerend, sensibiliserend en adviserend op. Zo geven ze onder andere leerrijke vormingen rond energie besparen, publiceren ze nuttige energietips in het tweewekelijkse krantje van de Gezinsbond, en geven ze ook individuele begeleiding aan gezinnen in de vorm van miniscans.

Je kan elke weekdag tijdens de kantooruren bij hen terecht voor onafhankelijk  en persoonlijk advies over alles wat met energie te maken heeft: van juridische klachten, tot premies, subsidies, leningen en specifieke technische vragen rond bouwen en renoveren.
Contact: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 02 507 88 60.

  • Pieter Ledeganck

Lesgever Pieter Ledeganck, licentiaat biologie van opleiding, is energieconsulent van de Gezinsbond sinds de oprichting van de dienst energieconsulenten in 2006. Hij is eveneens erkend energiedeskundige type B, en wapent zich voor zijn energiescans met een thermografische camera. Zijn kennis en kunde wat betreft bouwtechnieken rijkt tot ver voorbij de energiehorizon. Tijdens zijn vormingen gebruikt hij graag praktische voorbeelden uit het dagelijkse leven, om zo elke bouwtechniek om een begrijpbare en duidelijke manier uit te leggen.

  • Charlotte Claessens

Lesgeefster Charlotte Claessens is sinds 2011 aan de slag als energieconsulente, en is sinds kort in het bezit van een Masterdiploma milieuwetenschappen en –management. Communiceren en animeren zitten in haar bloed. Met enthousiasme past ze dan ook telkens haar boodschap aan aan haar doelpubliek. Of het nu gaat om een seniorenpubliek, (jong) volwassenen of een kwetsbare doelgroep, elk ieder krijgt een vorming op maat.

 

Vormingsaanbod 2014

Het vormingsaanbod is heel ruim, iedereen vindt er zijn gading. Belangrijk is dat je een vorming kiest die het best bij jouw woonsituatie past. Is je woning bijvoorbeeld slecht geïsoleerd? Of heb je bijvoorbeeld nog steeds enkel glas? Dan kom je tijdens de vorming “Isoleren kan je leren”, meer te weten over de prioriteiten in je woning. De vorming “Een muts voor je huis” focust op je dak!

Lijkt deze vorming je misschien wat te technisch? Ben je misschien op zoek naar iets lichter, met toch concrete tips waarop je moet letten als je bepaalde werken laat uitvoeren door een aannemer? Dan is de vorming “Energie besparen op grootmoeders’ wijze” vast iets voor jou!

En wie wil het niet, de controle over zijn energiefactuur voor de rest van zijn dagen? Hoe zou het zijn? Geen stress meer bij onheilspellende nieuwsberichten over de elektriciteits-, gas, of mazoutprijzen. En vooral, niet langer met buikpijn afwachten tot hij in je bus valt, de eindfactuur van de je energieleverancier! Op de vorming “Energieboekhouding” ontrafel je de geheimen van je energiefactuur en ga je concreet besparen.

Ten slotte, onze gloednieuwe vorming  “LED en verlichting” zorgt ervoor dat het licht bij jou gaat branden!

 

In detail

 

•  Een stapsgewijze energierenovatie van je woning * NIEUW *

 Van spaarlamp tot tochtstrip, van thermostatische kranen tot energiezuinige huishoudtoestellen … kleine besparende maatregelen die jij misschien al hebt geïnstalleerd. Toch mag het niet baten, je hebt geen controle meer over je energiefactuur. Herken je jezelf? Laten we het misschien eens over de grotere investeringen hebben. Weet je welke stappen nu volgen? Hoe maak jij je woning energiezuinig?

De Gezinsbond helpt je graag op weg in deze complexe materie. Op de vorming "Een stapsgewijze energierenovatie van je woning", gegeven in samenwerking met IZEN energy systems, leer je hoe je je woning opkrikt tot een hedendaagse, comfortabele thuis. In één klap haal je het energieverbruik drastisch naar beneden en stijgt je woningwaarde, een investering die je ook weer terugverdient.

 

•  LED en verlichting * NIEUW *

Ziehier de vernieuwde versie van de vroegere vorming “verlichting in huis en tuin”! Allereerst krijg je een ludieke inleiding over de geschiedenis van de lamp. Ook geeft de lesgever je uitleg over de technische aspecten van verlichting en het correcte lichtplan. Want welke lamp past nu eigenlijk op welke plaats? Wist je dat spaarlampen geen ideale kandidaten zijn voor de kelder, de garage of de gang? Of dat LED-lampen niet houden van ingesloten armaturen? Je komt het allemaal te weten op de vorming LED en verlichting.

De lesgever neemt ook een koffer mee met demonstratiemateriaal zodat je zelf de kwaliteit van de lampen kan beoordelen.

 

•   De energieboekhouding

Elk jaar opnieuw koop je energie. Ettelijke kilowatturen elektriciteit, liters stookolie of kubieke meters gas. Dit gaat gepaard met een soms gepeperde eindafrekening. Maar begrijp je deze rekening ook? Weet je of je verbruik gemiddeld is, of abnormaal hoog ligt? Hoe speur je eventuele problemen op? En vooral, op welke manier los je ze op? De vorming ‘energieboekhouding’ geeft je antwoord op deze belangrijke vragen.

Eerst en vooral krijg je meer inzicht in je energiefactuur. We tonen je hoe je de voordeligste energieleverancier kan vinden. Als een bekwaam boekhouder leer je ook je energieverbruik stap voor stap opvolgen en evalueren. Je bekijkt hoe je de energiestromen in huis meet. Want ‘meten is weten en gissen is missen’. De grote energievreters worden grondig onder de loep genomen. En je krijgt een overzicht van notoire sluipverbruikers en hoe je ze kan aanpakken.
Tot slot bekijken we hoe je je energiefactuur naar je hand kan zetten. Hernieuwbare energiebronnen zetten je energieboekhouding in groene cijfers. Want een boekhouding heeft ook een inkomstenzijde natuurlijk.

•    Isoleren kan je leren

Het lijdt geen twijfel meer dat isoleren en zuinig omspringen met energie ook grote voordelen oplevert. Een energiezuinig huis is veel comfortabeler om in te wonen. Zet je de thermostaat hoog en heb je nog koud? Dan is een beter geïsoleerd huis voor jou de oplossing. Investeren kost geld? Ja, maar door slim gebruik te maken van premies en belastingverminderingen kan je de kosten drukken. Bovendien levert je investering een besparing op je energiefactuur op. Je kan je investering dus terugverdienen, terwijl de waarde van je huis en het comfort stijgen.

In deze voordracht zoeken we naar interessante en nuttige ingrepen die je thuis kan toepassen. We bekijken waar het mis kan gaan, en waar je op moet letten. Wat is hoogrendementsglas? Waar gebruik je XPS? Wat zijn de risico’s van spouwisolatie? Een praktijkgerichte opleiding met aandacht voor het rendement.

•    Energie besparen op grootmoeders’ wijze

Je huis energiezuiniger, hoe begin je daaraan? En welke maatregelen hebben nog zin als je zelf al wat ouder bent? Klopt het dat dakisolatie zichzelf terugbetaalt?

Elektriciteit heeft ons leven heel wat makkelijker gemaakt. Met elektriciteit ontspannen we ons voor de tv, werken we op de computer, mixen we soep en stofzuigen we het huis. Maar veel toestellen verbruiken stiekem ook elektriciteit als je ze niet gebruikt. Elk jaar gooi je zo gemakkelijk honderd euro weg. Energie besparen zonder comfortverlies, kan dat?

De laatste jaren werd energie steeds duurder, en het ziet er naar uit dat dat in de toekomst niet zal veranderen. De energieconsulent van de Gezinsbond bracht daarom het antwoord op deze vragen, en nog veel meer, samen in een presentatie, speciaal gericht op een GOSA-publiek. Tips van vroeger en antwoorden van nu. Ook op jouw persoonlijke vragen over energie.

•    Een muts voor je huis

Je dak isoleren? De beste investering die je kan doen. Je geld heb je al snel terugverdiend, dankzij de premies. De besparing op je energiefactuur blijft, je leven lang. Gemiddeld gaat 26% van je verwarmingskosten verloren langs je dak. Hoog tijd dus om daar iets aan te doen.

Soms hoor je nog de fabels: overisoleren, vochtproblemen,… We kunnen er kort in zijn: overisoleren bestaat niet. Verkeerd isoleren wel. Je kan het dus maar beter goed doen. Of laten doen.

Wil je weten hoe het moet? Kom dan naar onze isolatieavond. In samenwerking met Dialoog vzw leren we je hoe je de zolder kan omvormen tot een gebruiksruimte die aangenaam warm blijft in de winter en koel in de zomer. Zonder nare kantjes.

Gebruik je de zolder enkel als bergruimte? Dan isoleer je misschien beter de zoldervloer. En een plat dak vraagt natuurlijk een andere aanpak dan een schuin dak. Waar moet je op letten als je dakvensters wil? Wat is een dampscherm? Is een onderdak echt nodig? Vragen die een antwoord krijgen tijdens de voordracht. En uiteraard is er tijd om in te gaan op alle premies en op jouw praktische vragen.

•    De energiejacht

De energiejacht is een organisatie van Bond Beter Leefmilieu, in samenwerking met de provincies en de netbeheerders.

De Energiejacht daagt deelnemers uit om in groep (van 5 tot 55 mensen) zo veel mogelijk energie te besparen in vier maanden tijd. Samen met je buren of andere wijkbewoners kun je zo een groep vormen, maar  ook mensen uit je afdeling, je werk, je school, je club,… kunnen deel uitmaken van een energiegroep.
Elke groep krijgt de hulp van een energiemeester. Dat is iemand uit de groep die een gratis opleiding krijgt aangeboden om deelnemers te helpen bij het energiesparen. Deelnemen kan ook individueel, maar uit het verleden blijkt dat mensen die in groep deelnemen betere resultaten boeken dan individuele deelnemers. Vanuit de Gezinsbond trekken we dan ook graag aan de kar om samen op energiejacht te trekken. Het is niet alleen leuker, het levert ook meer op. Trommel je leden op om samen aan de slag te gaan.

Energie besparen

Een vraag voor de energieconsulent?
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
02 507 88 60
 
 
Klik door je huis en zoek je besparingen Kijk welke vormingen in je buurt plaatsvinden Een tip uit 'De Bond' gemist? Lees hem hier