Vorige persberichten

Gezinsbond wint tiende Van Mierloprijs

Persbericht 18 september 2013

De tiende Prijs van het Fonds Hugo Van Mierlo gaat dit jaar naar de Gezinsbond, een pluralistische gezinsorganisatie die bij 273.000 leden-gezinnen kind aan huis is en in haar werking sterk inzet op steun in de opvoeding.

Lees meer: Gezinsbond wint tiende Van Mierloprijs

Bewonersverenigingen vragen minder autoverkeer, meer groen en zuivere lucht

Persbericht Bond Beter Leefmilieu, Gezinsbond, Bral, Ademloos en Gents MilieuFront
De gezondheidsimpact van verkeer in de stad is groot door het vele verkeer in vaak smalle straten en door de dichte concentratie van bewoners. Daardoor ontstaat in grote steden een trend. Spontane acties voor minder verkeer, meer groen en zuivere lucht in hun stad zien het licht. In Brussel en Antwerpen worden protest picknicks georganiseerd, in Gent hangen de witte lakens uit. Naar aanleiding van de start van het nieuwe schooljaar en de grote bezorgdheid over de nefaste effecten van luchtvervuiling op kinderen, vragen Bond Beter Leefmilieu, Bral, de Gezinsbond, Ademloos en het Gents Milieufront aandacht voor dit signaal vanuit de onderbuik van grote steden.

Lees meer: Bewonersverenigingen vragen minder autoverkeer, meer groen en zuivere lucht

School is te duur

Persbericht 19 augustus 2013
Een kind in het laatste jaar algemeen secundair onderwijs kost de ouders vier keer zoveel als een kind in het eerste leerjaar, gemiddeld 1.300 euro. Dat zei de Gezinsbond vorige donderdag in het VTM NIEUWS. Voor veel kinderen loopt dit bedrag nog op wanneer er leermoeilijkheden zijn. De Gezinsbond vindt dat die leermoeilijkheden zoveel mogelijk op school zelf moeten opgelost worden, zodat ouders minder een beroep moeten doen op een logopedist of een kinesist om beter te leren lezen of schrijven.

Lees meer: School is te duur

Voorzichtigheid geboden bij opschorting kindergeld bij vermoeden fraude

Persbericht 14 juni 2013
De Gezinsbond maakt zich zorgen over het voornemen van de meerderheidspartijen om bij een ernstige aanwijzing van fraude de kinderbijslag gedurende zes maanden op te schorten. We hebben er geen probleem mee dat het opzetten van frauduleuze constructies streng wordt aangepakt aangezien dit het draagvlak voor sociaal beleid ondermijnt. We vragen echter dat hier niet lichtzinnig mee wordt omgesprongen.

Lees meer: Voorzichtigheid geboden bij opschorting kindergeld bij vermoeden fraude

Besparingen moeten rechtvaardig blijven voor gezinnen met kinderen

Persbericht 1 juli 2013
“Sinds het begin van de crisis is het bij elke begrotingsdiscussie voor gezinnen bang afwachten waar de bijl valt”, zegt Christel Verhas van de Gezinsbond. Deze keer zou de schoolpremie worden afgeschaft, en ook de kinderbijslag voor twintigers lag onder vuur.
Samen met de gezinnen halen we opgelucht adem dat er nu van een afschaffing geen sprake meer is, maar de systematische afkalving van de ondersteuning van gezinnen met kinderen baart ons wel zorgen. Uiteraard betreuren we dat gezinnen met schoolgaande kinderen nu 15 % moeten inleveren op het extra kindergeld van augustus, en zeker dat in 2014 de besparing tot 30 % zal bedragen.

Lees meer: Besparingen moeten rechtvaardig blijven voor gezinnen met kinderen