Vorige persberichten

School is te duur

Persbericht 19 augustus 2013
Een kind in het laatste jaar algemeen secundair onderwijs kost de ouders vier keer zoveel als een kind in het eerste leerjaar, gemiddeld 1.300 euro. Dat zei de Gezinsbond vorige donderdag in het VTM NIEUWS. Voor veel kinderen loopt dit bedrag nog op wanneer er leermoeilijkheden zijn. De Gezinsbond vindt dat die leermoeilijkheden zoveel mogelijk op school zelf moeten opgelost worden, zodat ouders minder een beroep moeten doen op een logopedist of een kinesist om beter te leren lezen of schrijven.

Lees meer: School is te duur

Voorzichtigheid geboden bij opschorting kindergeld bij vermoeden fraude

Persbericht 14 juni 2013
De Gezinsbond maakt zich zorgen over het voornemen van de meerderheidspartijen om bij een ernstige aanwijzing van fraude de kinderbijslag gedurende zes maanden op te schorten. We hebben er geen probleem mee dat het opzetten van frauduleuze constructies streng wordt aangepakt aangezien dit het draagvlak voor sociaal beleid ondermijnt. We vragen echter dat hier niet lichtzinnig mee wordt omgesprongen.

Lees meer: Voorzichtigheid geboden bij opschorting kindergeld bij vermoeden fraude

Besparingen moeten rechtvaardig blijven voor gezinnen met kinderen

Persbericht 1 juli 2013
“Sinds het begin van de crisis is het bij elke begrotingsdiscussie voor gezinnen bang afwachten waar de bijl valt”, zegt Christel Verhas van de Gezinsbond. Deze keer zou de schoolpremie worden afgeschaft, en ook de kinderbijslag voor twintigers lag onder vuur.
Samen met de gezinnen halen we opgelucht adem dat er nu van een afschaffing geen sprake meer is, maar de systematische afkalving van de ondersteuning van gezinnen met kinderen baart ons wel zorgen. Uiteraard betreuren we dat gezinnen met schoolgaande kinderen nu 15 % moeten inleveren op het extra kindergeld van augustus, en zeker dat in 2014 de besparing tot 30 % zal bedragen.

Lees meer: Besparingen moeten rechtvaardig blijven voor gezinnen met kinderen

3 op 4 papa's wil meer tijd voor hun gezin

Persbericht 6 juni 2013
74 % van de Vlaamse vaders wil meer tijd voor zijn gezin. Dat blijkt uit een enquête van de Gezinsbond, uitgevoerd door het studiebureau Dedicated bij een representatieve staal van 804 Vlaamse vaders en moeders met kinderen jonger dan 20. De Gezinsbond en La Ligue des Familles, die een gelijkaardige bevraging hield bij Franstalige vaders en moeders, kregen hiervoor de steun van Staatssecretaris voor Gezinnen Philippe Courard.

Lees meer: 3 op 4 papa's wil meer tijd voor hun gezin

Besparingen moeten rechtvaardig blijven voor gezinnen met kinderen

Persbericht 1 juli 2013
Besparingen moeten rechtvaardig blijven voor gezinnen met kinderen
“Sinds het begin van de crisis is het bij elke begrotingsdiscussie voor gezinnen bang afwachten waar de bijl valt”, zegt Christel Verhas van de Gezinsbond. Deze keer zou de schoolpremie worden afgeschaft, en ook de kinderbijslag voor twintigers lag onder vuur.
Samen met de gezinnen halen we opgelucht adem dat er nu van een afschaffing geen sprake meer is, maar de systematische afkalving van de ondersteuning van gezinnen met kinderen baart ons wel zorgen. Uiteraard betreuren we dat gezinnen met schoolgaande kinderen nu 15 % moeten inleveren op het extra kindergeld van augustus, en zeker dat in 2014 de besparing tot 30 % zal bedragen.
 
Gelukkig zit er ook een sociale reflex in de besparing: gezinnen die een sociale toeslag krijgen op hun kinderbijslag behouden hun huidige schoolpremie. Christel Verhas: “De Gezinsbond pleit ervoor dat gezinnen met meerdere schoolgaande kinderen eveneens zullen worden ontzien van deze besparing”. September is een dure maand, zeker voor grote gezinnen. Dan moeten er spullen voor school gekocht worden, sportgerief, inschrijvingsgelden van hobby’s betaald worden. De schoolpremie moet die extra kosten milderen.
 
Economische relance is belangrijk, maar besparingen moeten ook rechtvaardig blijven voor gezinnen. Gezinnen verloren de afgelopen decennia al meer dan 40 % aan koopkracht doordat de bedragen van de kinderbijslag de levensduurte niet volgen. We mogen niet verder snoeien in deze ondersteuning, en er niet zomaar vanuit gaan dat gezinnen waar de ouders werken geen steun nodig hebben. De Gezinsbond is bezorgd over deze tendens in het besparingsdenken. Ook het afvoeren van de kindpremie is een teken aan de wand.   
 
Contact: Christel Verhas, directeur gezinspolitiek, 0497 467 464