Belangen van gezinnen verdedigen

De GEZINSBOND ijvert voor de TERUGBETALING VAN PSYCHOLOGISCHE BEHANDELING EN PSYCHOTHERAPIE

Het aantal zelfdodingen in Vlaanderen stijgt.  Het zelfdodingscijfer hier ligt anderhalve keer hoger dan het Europese gemiddelde.  Hiermee is onze regio helaas een van de koplopers in Europa. Preventie is de sleutel om het aantal zelfdodingen terug te dringen. Psychische hulpverlening kan daarin een belangrijke rol spelen.

Meer info: Suïcidecijfers 2011 Vlaanderen en Als een tienerleven pijn doet

De Gezinsbond ontvangt ook geregeld signalen van gezinnen dat ze nood hebben aan een betere en toegankelijke psychologische begeleiding of behandeling en psychotherapie. Er bestaat een duidelijke behoefte bij gezinnen aan laagdrempelige en betaalbare eerstelijns behandeling door klinisch psychologen en indien nodig verdere gespecialiseerde therapie door psychotherapeuten.

Meer info : Het belevingsonderzoek bij ouders van kinderen met een etiketje en Gezinbegrepen.

Erkenning is nog geen terugbetaling

De erkenning van de klinisch psychologen, orthopedagogen en de psychotherapeuten is een noodzakelijk stap om tot de terugbetaling van psychologische behandelingen via de ziekteverzekering te komen. De erkenning geeft patiënten een grotere kwaliteitsgarantie maar de kosten van psychologische begeleiding en psychotherapie kunnen  nog steeds hoog oplopen.

Aan de volgende minister van Sociale zaken en Volksgezondheid vragen we daarom om meteen na de samenstelling van de nieuwe regering ook de terugbetaling van psychologische begeleiding en psychotherapie op de agenda te plaatsen en te regelen. Gezinnen wachten hierop!

 

Zelf aan de slag!

Heb je zin om in je buurt of afdeling zelf handtekeningen in te zamelen? Download dan hier het petitieformulier. Ingevulde exemplaren kan je terugsturen aan de Gezinsbond, t.a.v. Studiedienst, Troonstraat 125, 1050 Brussel.

De teller van de papieren petitie staat intussen op 1.593 handtekeningen (update 04/07/2014)

We danken hiervoor de talrijke deelnemers aan het Beleidscongres 'GezINbegrepen', de participanten aan de voorstelling 'Als een tienerleven pijn doet' te Dendermonde, Merksem, Knokke, Peer en Wemmel. De afdelingen Edegem, Kapellen, Lovendegem/Zomergem en Brasschaat. Alsook de ondertekenaars die de lezing "Birth Day" volgenden te Leuven en Similes Waas-Dender.

Doelstelling

 

Gezinspolitiek? Regelmatig lobbyt de Gezinsbond met zijn gezinspolitieke dossiers bij de overheid. Het gaat daarbij over thema's die gezinnen nauw aanbelangen: kinderbijslagen, combinatie gezin en werk, verkeersveiligheid, kinderopvang, onderwijs, milieu en gezondheid... en nog zoveel meer. We boeken hiermee vaak positieve resultaten. Telkens weer stellen we ons de vraag: hoe moeten de beleidsmaatregelen eruit zien zodat ze gezinnen met kinderen ten goede komen of op zijn minst geen nadeel berokkenen? Het antwoord hierop vormt steeds de kern van onze voorstellen en standpunten.

Om concrete resultaten te halen, is de Gezinsbond actief op alle beleidsniveaus: federaal, Vlaams en Europees. We houden daarbij contact met andere organisaties of instanties die mee het beleid kleuren. Samenwerken loont vaak de moeite!

 

Uitwerking

 

Voor zijn gezinspolitieke taak beschikt de Gezinsbond over een studiedienst. Dit team bereidt de gezinspolitieke dossiers en standpunten van de gezinsorganisatie voor en werkt mee aan de verdediging ervan bij de beleidsmakers. Vele standpunten en dossiers komen tot stand in de Themagroepen Gezinspolitiek, waar vrijwilligers en leden deel van kunnen uitmaken. De studiedienst organiseert ook regelmatig studiedagen en persconferenties.

Indien je vragen hebt, kan je terecht op het nummer 02-507 88 77 of mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. .

 

Beleidsproject

 

De Gezinsbond staat elke vijf jaar stil bij zijn politieke ideeëngoed. Spoort onze visie nog met de noden die bij de gezinnen leven? Evolueren we voldoende mee met veranderingen in onze maatschappij? Hebben we een antwoord op groeiende vragen uit onze samenleving? Deze vijfjaarlijkse oefening noemen we het Beleidsproject.  Voor meer info: klik hier.