Leesvoer

Hier kun je enkele artikels over opvoeding (her)lezen die verschenen in de Bond, BOTsing en Brieven aan Jonge Ouders:

 • Als een visje door het net - Een interview met Tom Van Renterghem van Child Focus over het begeleiden van kinderen en jongeren op het wereldwijde web. Moet je kinderen inlichten over de risico's van het internet? Mag je stiekem de internetgeschiedenis van je kroost checken? Hoe kun je de risico's beperken? In dit artikel vind je heel wat tips en trics. (uit: de Bond)
 • Content met een compliment - Van politieagent naar coach. Als ouder heb je soms de neiging om de meeste aandacht en energie te wijden aan moeilijk gedrag, aan hetgeen nog niet (zo goed) lukt bij je kind. Vergeet toch de complimentjes niet, want als een kind meer pluimpjes krijgt, zal hij positiever over zichzelf denken en er zich ook naar gedragen. Complimentjes moedigen aan, geven zelfvertrouwen en bevorderen een positief zelfbeeld. (uit: de Bond)
 • Hij begon! Nee, zij! Welles! Nietes! - Kinderen maken ruzie. Punt. Maar wist je dat zo'n ruzie eigenlijk echt heel leerzaam is? Dat ze er heel wat van opsteken? Wat zou er gebeuren als je eens niet tussenkwam? Oudere kinderen kunnen zo'n conflict best al zelf oplossen. (uit: de Bond)
 • Een hapje voor mama en eentje voor papa - Een interview met psychologe en eetexperte An Vandeputte. Elke leeftijd kent z’n eigen strubbelingen aan tafel. Moet het bordje leeg? Kookt elk z’n eigen potje? En wat met tussendoortjes? Eten moet terug evident worden en die loodzware druk op etensmomenten moet verdwijnen. Kortom: het moet vooral gezellig blijven aan tafel. (uit: de Bond)
  ruzie
 • Een helpend handje - Hoe kan iedereen zijn steentje bijdragen in het huishouden? Kweek je een verwend nest als hij nooit de handen uit de mouwen moet steken of ben je een slavendrijver als hij elke dag moet afwassen? Kinderen die zelf kleine klusjes opknappen, voelen zich verantwoordelijk en zelfverzekerder. En vooral: jong geleerd is oud gedaan! (uit: de Bond)
 • Het grote Hoofdalfabet - Interview met kinder- en jeugdpsychiater Corine Faché over het krakkemikkige denken van je kroost. Samen met haar piepen we onder de hersenpan van je puber. Hoe denkt je dochter? Waarom zit je zoon zo diep in gedachten verzonken? Op welke manier werkt een tienerbrein, waarom slaat het soms tilt en wat kun je ’r aan doen? (uit: BOTsing)
 • Het supermarktsyndroom - Zeurende kinderen zijn geen uitzondering in de supermarkt. Erg vervelend, zeker wanneer het jouw spruit is én het uit de hand loopt. De één stuift als een rallypiloot tussen de rekken door, de ander laadt de winkelkar vol lekkers en soms ligt er wel eens eentje te stampen aan de kassa. Wat vang je aan met die koppige kleintjes? Hoe hou je 't hoofd koel bij een woedebui? Een heleboel do's en don'ts. (uit: de Bond)
 • Waar komen de kindjes vandaan? Wat gedaan wanneer je kindje aan komt draven met de vraag der vragen: 'Waar komen de kindjes vandaan?' Kun je zo'n vraag uit de weg gaan? Wat vertel je best en welke woorden gebruik je daarbij? Ook enkel tips voor leuke kinderboekjes. (uit: Brieven aan Jonge Ouders)
 • Plaats voor verdriet - Je kunt hopen, bidden, kaarsjes branden of naar Scherpenheuvel stappen… je zal er niet aan ontsnappen. Vroeg of laat krijgen we allemaal onze persoonlijke portie verlies en verdriet. Soms best verteer- en verwerkbaar, af en toe vreselijk verscheurend. Hoewel ook het jonge volk vaak rake klappen krijgt, lijken tranen bij tieners nog altijd taboe. BOTsing geeft klein en groot puberverdriet een plaats: we vragen advies aan vijf specialisten en peilen naar hun aanpak.