Vormingsreeksen

Wat is een vormingsreeks?

ImageEen vormingsreeks brengt ouders samen om met elkaar van gedachten te wisselen. Een deskundige begeleider vult hun ervaringen aan en verruimt de kijk van de ouders met theoretische inzichten.

Vormingsreeksen gaan in op allerlei thema's rond opvoeding en relaties in het gezin. De korte reeksen gaan door in een kleine groep van ongeveer twaalf deelnemers. Elke vormingsreeks gaat in op een ander thema en sluit aan bij een specifieke doelgroep.

De inhoud van de verschillende reeksen en meer praktische informatie vind je hieronder.

Met inhoudelijke vragen kun je terecht op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of 02 507 89 46 (enkel op maandag en woensdag).

Grenzen geven veiligheid

Als ouder weten we het wel: kinderen en jongeren hebben grenzen nodig. En toch... deze kennis omzetten in de praktijk loopt niet steeds van een leien dakje. Welke grenzen hebben onze kinderen eigenlijk nodig? Kinderen mogen en moeten ook eens "nee" kunnen zeggen. Maar wat doe je dan met die "nee"? En waar ligt voor ons de grens?

grenzen

Ben je een ouder met jonge kinderen vanaf drie jaar of een ouder met tieners vanaf 12 jaar, dan is deze themareeks misschien iets voor jou. Tijdens deze drie avonden kunnen ouders met elkaar van gedachten wisselen en worden er tevens theoretische handvatten aangereikt.

Locaties en data:

Momenteel gaat er geen vormingsreeks door.

 

Een thuis in twee huizen

Heel wat kinderen en jongeren verblijven na de scheiding van hun ouders afwisselend bij beide ouders en wonen dus in twee huizen. We bespreken het effect op de kinderen, maar ook het effect op de ouders - de alleenstaande ouders, de ouder in een nieuw samengesteld gezin, de plusouder. Zo zullen we het hebben over de verblijfswissel, verschillende gezinsrelaties en de invloed op vrije tijd en schoolleven.

We wisselen ervaringen uit en leren van elkaar.

Praktische informatie:

 • Voor ouders in eenoudergezinnen en nieuw samengestelde gezinnen.
 • De vormingsreeks beslaat drie bijeenkomsten van twee uur 

Locaties en Data: 

 • Gezinsbond Voeren in samenwerking met Opvoedingswinkel Zuid-Limburg.
  Op donderdagavonden 13 - 20 - 27 november 2014, telkens van 18 uur tot 20 uur.
  In Sint Jozefschool de Plank, De Plank, 81, 3790 Voeren.

           Inschrijven via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

           Kinderopvang en broodmaaltijd voorzien.  

      *Gezinsbond Brugge in samenwerking met Opvoedingswinkel Brugge.
     
 Op woensdagavonden 3 - 10 - 17 december 2014 

       Meer info volgt later.
        
       

 

Opvoeden, doe ik dat nu alleen?

"Achter elke scheiding zit een ander verhaal..."

Voor eenoudergezinnen na scheiding.

In een korte vormingsreeks van drie bijeenkomsten staan we stil bij vragen waarmee je als alleenstaande vader of moeder wordt geconfronteerd. Tijdens deze vormingsreeks vertrekken we vanuit de concrete vragen van de groep.

Volgende thema's kunnen aan bod komen:

 • Hoe beleven en verwerken kinderen de scheiding van hun ouders?
 • Hoe help je hen daarbij?

Praktische Informatie:

 • Voor eenoudergezinnen na scheiding.
 • De vormingsreeks beslaat drie wekelijkse bijeenkomsten van twee uur.

Locaties en Data: 

Momenteel gaat er geen vormingsreeks door.

Samen bouwen aan zelfvertrouwen

 We worden niet geboren met een grote dosis zelfvertrouwen. Hoe kan ons zelfvertrouwen dan groeien?

De samenleving eist veel van onze kinderen. We willen dat ze met de nodige portie zelfvertrouwen door het leven gaan. Als ouder kunnen we hierbij ons steentje bijdragen. Hoe? Dat ontdekken we samen tijdens deze bijeenkomsten.

De samenleving eist eveneens veel van ouders. We staan dan ook stil bij ons eigen zelfbeeld als ouder. Ons gevoel van eigenwaarde: een kostbaar bezit voor het verdere leven. Deze themareeks bestaat uit twee avonden waarop ouders met elkaar van gedachten kunnen wisselen. Er worden tevens theoretische handvatten aangereikt.

Voor ouders met jonge kinderen vanaf 3 jaar of ouders met tieners vanaf 12 jaar.

Zijn we nu één grote familie?

Voor ouders in nieuw samengestelde gezinnen. Een vormingsprogramma voor partners van wie één (of beiden) kinderen heeft uit een vorige relatie.

Lees meer: Zijn we nu één grote familie?

Graag zien en toch niet te veel verwennen

Onze verwenmaatschappij maakt het opvoeden niet makkelijk voor ouders. Natuurlijk mag je kinderen in de watten leggen, veel aandacht geven en verrassen met iets plezierigs. Toch hebben ze grenzen nodig voor hun gevoel van veiligheid, maar ook ruimte en vrijheid voor hun zelfvertrouwen.

Hoe gaan andere ouders hiermee om? Wat als er conflicten opduiken? Ben ik een strenge of toegeeflijke ouder?

In deze themareeks kunnen ouders met jonge kinderen vanaf 3 jaar of ouders met tieners vanaf 12 jaar gedurende drie avonden met andere ouders van gedachten wisselen.