Skip Navigation LinksGezinsbond > Opvoeding > Vitamine G+, energie voor jouw gezin

Vitamine G+, energie voor jouw gezin

Wat als broer en zus wéér ruzie maken?

"Mama! Hij trekt aan mijn haar." "Zij is begonnen!" Het ene moment zijn je kinderen braaf aan het spelen, het volgende moment is het oorlog. Al die ruzies tussen broers en zussen: hoe kan je ermee omgaan?

Wanneer kinderen met hetzelfde willen spelen, de een niet met de ander wil spelen en de ander net wel of een spel misloopt door verschillende scenario's, dan wordt hier in de ideale wereld over gepraat en onderhandeld. Wie speelt er eerst met dat speelgoedje, welk spel willen we wel samen spelen, kunnen we de scenario's combineren?
Helaas… dat kunnen kinderen (nog) niet. Dus ontaarden zulke situaties in ruzie. Met geroep, getier, getrek en gehuil.

Hoe los je een ruzie tussen kinderen op?
 
Praten is het begin
Probeer om niet onmiddellijk tussenbeide te komen of een oordeel te vellen.
Vraag wat er aan de hand is, vraag elk kind wat hij wil en stel een oplossing voor of vraag hen om zelf iets te bedenken. Vooral oudere schoolkinderen kunnen echt heel vindingrijk zijn.

Verschil mag er zijn
Het is niet altijd gemakkelijk voor kinderen dat anderen niet hetzelfde idee hebben als zij. Vertel dat die meningsverschillen er mogen zijn. Via discussie leren kinderen om hun eigen mening te verdedigen, naar een ander te luisteren en samen compromissen te zoeken. Waardevolle sociale vaardigheden!

Aandacht trekken
Soms, bij de zoveelste ruzie, heb je zin om 'foert!' te zeggen. Haal diep adem, sluit je ogen en tel tot tien. Besef ondertussen dat ruziemaken voor kinderen een heel doeltreffende manier is om aandacht te trekken. Elk kind heeft een eigen wil en eist een plek op in het ge­zin. Logisch dus dat het af en toe botst… en zeker als jij in de buurt bent!
Als je er als ouder in slaagt je niet te moeien met het gekibbel, dan houdt het vaak vanzelf op. Ga een luchtje scheppen of loop naar een kamer waar je ze (even) niet kan horen.

R.E.S.P.E.C.T.
Soms komen kinderen gewoon niet overeen. Dat kan. Jij komt toch ook niet met iedereen overeen, laat staan dat iemand dat voor jou kan veranderen. Je kan dat ook niet vragen van je kind: je kan ze nu eenmaal niet dwingen met iedereen vriendjes te zijn.
Je kan er wel op staan dat ze respect tonen voor de ander. Ook al zijn je kinderen kwaad, er zijn grenzen.
Doet je kind uitspraken als "Ik haat je"? Scheldt je dochter tegenwoordig iedereen uit? Of slaat je zoon wild om zich heen? Dan reageer je best onmiddellijk. Vertel duidelijk dat kwetsende opmerkingen, vulgair taalgebruik en geweld niet kunnen in jouw gezin.
Is je kind oud genoeg, dan kan je afspraken maken over de manier van omgaan met elkaar.

Voorbeeldfunctie
Hoe kinderen ruziemaken, is vaak beïnvloed door wat ze zien, horen en meemaken. Hoe ga jij om met andere mensen? Spreek je soms kwetsend over mensen met een andere mening? Kinderen pikken zoiets snel op en kopiëren jouw houding waarschijnlijk ook in hun spel met vriendjes.
Je kind leert veel van jou: geef dus zoveel mogelijk het goede voorbeeld. Schiet je toch uit je slof of ga je zelf over de schreef terwijl je kind erbij staat? Praat erover eens je gekalmeerd bent. Vertel dat het niet oké is wat je gedaan hebt, en leg uit wat je beter wel had gedaan.

Ruzie voorkomen?
In de vakantie zijn broers en zussen meer samen dan tijdens het schooljaar. Wanneer de verveling toeslaat, is ruzie soms een 'leuk' tijdverdrijf.
Een toffe gezinsactiviteit kan verstrooiing brengen. Liefst eentje die minder spanning brengt voor de kinderen én de ouders.

Verschillende afdelingen van de Gezinsbond organiseren in de zomermaanden fiets- en wandeltochten of uitstappen. Of doe de fotozoektocht in Turnhout.

Ga je met de kinderen op autovakantie? Dan heb je best ook een reeks troeven achter de hand om verveling of ruzie op de achterbank tegen te gaan. Op de website van Ketnet vind je alvast een reeks autospelletjes ter inspiratie. Een leuke luister-CD of voorleesapp op de tablet kan ook voor entertainment zorgen.