Gedragscode voor babysitters
Als Gezinsbond dragen we ethisch verantwoord omgaan met mekaar hoog in het vaandel. Als babysitter ga je om met het kostbaarste goed van ouders: hun kinderen. We streven ernaar om alle gezinnen op een kwaliteitsvolle manier oppas te bieden. Daarom hebben we een gedragscode opgesteld, waar we de waarden en verwachtingen van de ouders en Gezinsbond bundelen. Neem deze zeker door en handel ernaar!
Bij elke melding van grensoverschrijdend gedrag van een babysitter tegenover een kind, zal de Gezinsbond een onderzoek instellen en de samenwerking met de babysitter (al dan niet tijdelijk) stopzetten. Indien nodig wordt er melding gedaan bij het Vertrouwenscentrum Kindermishandeling of de politie.
Bij elke melding van grensoverschrijdend gedrag van een ouder tegenover een babysitter zal de Gezinsbond ook deze melding ernstig onderzoeken en overgaan tot schorsing van dit gezin voor verdere oppasvragen.
Ik gedraag mij als een goede babysitter!
Ik heb een verantwoordelijkheid:
- Ik zorg voor een veilige omgeving.
- Ik maak goede en duidelijke afspraken met de ouders
- Ik toon belangstelling voor alle kinderen en behandel hen gelijk.
- Ik ben ruim op tijd aanwezig. Ik verwittig het gezin op tijd als ik niet kan oppassen en ik annuleer via het online platform.
- Ik ban discriminatie en geef iedereen een gelijke kans.
- Ik respecteer het gezin, ongeacht hun eigenschappen, zowel tijdens de oppasbeurt als achteraf, zowel mondeling als via andere communicatiekanalen (zoals sociale media).
- Ik ben zorgvuldig en oprecht bij het vermelden van ervaring en relevante feiten over de oppasbeurt.
- Ik bewaak dat deze richtlijnen en gedragscode ook door anderen worden toegepast.
Ik zeg nee tegen grensoverschrijdend gedrag:
- Ik pest, discrimineer, bedrieg of misbruik niet. Ik onthoud me van elke vorm van (seksueel/emotioneel) grensoverschrijdend gedrag (*), machtsvertoon, intimidatie, agressie en geweld.
- Ik sluit niemand uit. Ik laat niet toe dat mensen uitgesloten worden, om geen enkele reden (bv. godsdienst, ras, geslacht, seksuele oriëntatie, beperking …).
- Ik maak duidelijk dat pesten niet kan. Ik ban alle vormen van agressie en geweld.
- Ik tast geen personen aan in hun waardigheid en dring niet binnen in hun privéleven. Ik maak en verspreid geen foto’s.
- Ik raak niemand aan op een manier die als ongewenst of seksueel ervaren wordt.
- Ik maak geen seksueel getinte opmerkingen.
- Als ik getuige ben van gedrag dat niet door de beugel kan, meld ik dat bij de coördinator of de centrale dienst van de Gezinsbond.
Ik kan ergens terecht!
Ben je slachtoffer van grensoverschrijdend gedrag? Of ben je getuige van grensoverschrijdend gedrag tegenover iemand anders? Blijf er zeker niet zelf mee zitten of rondlopen. Grensoverschrijdend gedrag is altijd ernstig en moet altijd aangepakt worden.
Je kan op heel wat plaatsen met je verhaal terecht.
Bij de Gezinsbond:
- Heb je een vraag of klacht over grensoverschrijdend gedrag of integriteit, dan kan je eerst en vooral altijd terecht bij je plaatselijke coördinator.
- Praat je liever met een onbekende? Voor de Gezinsbond kan je bellen naar de vertrouwenspersoon op 02 507 89 66.
Ook andere personen en organisaties kunnen je bijstaan met professioneel advies.
- Nu praat ik erover:
Ben je minderjarig en heb je vragen over seksueel misbruik? Word je seksueel lastig gevallen? Word je vaak uitgescholden? Is er iemand die je fysiek pijn doet? Ken je iemand met zo’n probleem? Dan kan je terecht bij de chatbox van nupraatikerover.be (een inititiatief van de Vertrouwenscentra Kindermishandeling). - Bij vragen over geweld: bel 1712
Soms gebeurt er iets binnen je gezin, je vriendenkring of vereniging dat helemaal niet goed aanvoelt. Iets waarbij je je afvraagt of het wel ‘normaal’ is. Iets wat door jezelf of door anderen omschreven wordt als geweld. Dan kan je contact nemen met 1712: professionele hulpverleners die niet gaan roddelen of ondoordacht handelen. Zij helpen jou alles op een rijtje te zetten en de beste oplossing te vinden voor jouw situatie. - Child Focus: 116 000
Child Focus contacteer je via het gratis nummer 116 000 (24u op 24, 7 dagen op 7). Een gespecialiseerde consulent luistert aandachtig naar je verhaal, probeert de ernst van de situatie in te schatten en gaat na wat de noden van het slachtoffer en zijn omgeving zijn. De consulent informeert je en zorgt eventueel voor een doorverwijzing naar gespecialiseerde hulp of politie.
(*) Wat is grensoverschrijdend gedrag?
Met 'grensoverschrijdend gedrag' worden alle omgangsvormen bedoeld die door de persoon die het ondergaat als gedwongen of ongewenst ervaren wordt of die de waardigheid van de persoon aantasten: verbaal of non-verbaal, fysiek, pesten, discriminatie, bedreiging, mishandeling, belediging... Het gaat dus om de ervaring van de persoon. Hoe iemand een bepaald gedrag ervaart, kan van mens tot mens verschillen. Daarom willen we elke melding van grensoverschrijdend gedrag ernstig nemen.