Boek gezelschap bij de Gezinsbond
Onze oppassers komen langs bij ouderen of zorgbehoevenden om hen gezelschap te houden. Zowel gezinnen met een inwonende ouder of een zorgbehoevend familielid als alleenstaande ouderen kunnen een beroep doen op de gezelschapsdienst van de Gezinsbond.

Onze oppassers komen langs bij ouderen of zorgbehoevenden om hen gezelschap te houden. Daarnaast nemen ze ook een aantal kleine zorgtaken op zich: helpen bij de maaltijden, assisteren bij een toiletbezoek, hulp bieden bij in en uit bed stappen, begeleiden bij wandelingen of korte uitstapjes, medicatie toedienen ... Je kan een oppas zowel overdag als 's nachts inschakelen.

De coördinator van jouw lokale gezelschapsdienst bemiddelt tussen zorgvuldig geselecteerde vrijwilligers en gezinnen die gezelschap wensen voor hun familielid. Op basis van informatie over de zorgbehoevende en de specifieke zorgnood (aard en frequentie), wordt een gepaste oppas gezocht. Contacteer tijdig je coördinator voor een goede match.
Onze gezelschapsdienst is niet overal actief. Controleer daarom eerst bij je lokale afdeling of er één in jouw buurt is.

- Uurtarief = 4 euro
- Minimumvergoeding = 8 euro
- Overnachting (van 22 tot 8 uur inclusief ontbijt) = 20 euro
- Prestatiebriefje = 2 euro per oppasbeurt
- Een begonnen uur telt als een volledig uur.
- Bij een prestatie van minder dan 2 uur rekenen we een minimumvergoeding van 8 euro aan.
- Bij overnachting van de oppas, betaal je een forfaitaire vergoeding van 20 euro. Uren voor 22 uur en na 8 uur gelden aan het normale uurtarief.
- Het briefje verzekert oppas en zorgbehoevende.
- Op wettelijke feestdagen kunnen we een speciaal tarief hanteren. Dat is vaak het dubbele van het gewone tarief.
Verzekering & prestatiebriefjes
De verzekering van de gezelschapsdienst verloopt via prestatiebriefjes. Per oppasbeurt vul je een briefje in. Eén exemplaar hou je bij, het andere is voor de oppas.
We sloten voor onze oppasdienst een verzekering af die binnen de grenzen en modaliteiten van de polis volgende risico’s dekt:
- Burgerlijke aansprakelijkheid van de oppas en de persoon aan wie de oppas gezelschap verleent.
- Lichamelijke en materiële schade door de oppas geleden tijdens en op weg naar en van de prestatie door een ongeval. Voor verplaatsingen met de wagen moet de eigen autoverzekering aangesproken worden.
De polis kan je hier nalezen.
- Je kan een prestatieboekje aankopen bij jouw lokale coördinator. Het boekje kost 10 euro en is goed voor 5 prestaties.
- Het totale bedrag voor de gepresteerde uren betaal je rechtstreeks aan de oppas na afloop van de prestatie. Je vult dan ook een briefje uit het prestatieboekje in.
- Als je laattijdig annuleert, betaal je de prijs van een minimumvergoeding en één briefje.

Verwittig bij een schadegeval meteen je lokale coördinator. Vul de ongevalsaangifte in en laat die ondertekenen door alle partijen. Bij lichamelijke schade laat je het medisch attest invullen door de behandelende arts.
Onze organisatie en haar vertegenwoordigers kunnen niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden voor schade die een vrijwilliger door zijn fout zou berokkenen, noch voor schade die hem kan overkomen.

Hoe word ik oppasser?
Ga jij graag om met ouderen, zieken of mensen met een beperking? En heb je daar al enige ervaring mee? Dan kan je vrijwilliger worden bij de gezelschapsdienst van de Gezinsbond. Na een kennismakingsgesprek brengt de gezelschapscoördinator van jouw lokale afdeling je volledig op de hoogte. Vanaf dan kan je jouw steentje bijdragen aan een warmere maatschappij.
Geniet je een vervangingsinkomen? Stel je dan eerst in regel om te vermijden dat je jouw uitkering zou verliezen. Informeer hiernaar bij jouw coördinator.