Gezinsbond
Word lid
Jouw gezin
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Jouw voordelen
Inspiratie en advies
Kortingen
Activiteiten
In je buurt
Kinderoppasdienst
Tweedehandsbeurzen
Webinars
Magazines en nieuwsbrieven

Volg ons

Gezinsbond
Word lid
Zoeken Mijn Gezinsbond
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Inspiratie en advies Kortingen Activiteiten In je buurt
Kinderoppasdienst Tweedehandsbeurzen Webinars Magazines en nieuwsbrieven

Volg ons

Gezinsbond
  • Inspiratie en advies
  • Kortingen
  • Activiteiten
  • In je buurt
  • Word lid
  • Word lid
  • Zoeken
  • Mijn Gezinsbond
  • Baby
  • Peuter
  • Kleuter
  • Schoolkind
  • Tiener
  • Grootouder
Mama geeft kleuter siroop: kinderen medicijnen innemen
  • Gezinsbond
  • /
  • Inspiratie & advies
  • /
  • Een bittere pil? Zo help je kinderen medicijnen iets vlotter innemen

Een bittere pil? Zo help je kinderen medicijnen iets vlotter innemen

Medicijnen lijken soms op snoepjes of fruitdrank, maar meestal smaken ze gewoon vies. Siroop is bitter, pilletjes zijn te groot, en kinderen medicijnen laten innemen zonder strijd is vaak een uitdaging. Houdt je zieke kleuter ook koppig de kaken op elkaar? Met deze tips is er hopelijk minder drama wanneer je de spuit, lepel of het glas water bovenhaalt.

Strijd

Een ziek kindje zorgt thuis al voor genoeg stress, zonder dat er ook nog dagelijks medicijnen – of erger nog, een week lang drie keer per dag antibiotica – moeten worden ingenomen. Je kind vertikt het om de siroop door te slikken, weigert pertinent elk pilletje, draait het hoofd weg of spuugt alles er gewoon weer uit. Hoe krijg je die bittere pil dan toch zonder strijd naar binnen? Een sticker, kleine beloning of stukje chocolade als het lukt, kan een eerste motivatie zijn, maar zijn er nog andere trucs om kinderen medicijnen vlotter te laten innemen?

Mijn kind is ziek in de opvang: wat nu?

Lees ook

Mengen met eten

‘Jammer genoeg hebben wij ook geen mirakeloplossing’, lacht apotheker Mieke Bouttelisier. ‘Bij baby’s raden we aan om siropen net voor de voeding te geven, dan doen ze makkelijker hun mondje open.

Bij iets oudere kinderen kan het helpen om de medicatie te mengen met eten, drinken of iets wat ze lekker vinden. Voor het overgrote deel van de medicijnen is dat ook geen probleem. Let alleen op met te vette of vezelrijke voeding, die kunnen ervoor zorgen dat het geneesmiddel langer in de maag blijft, waardoor de werking vertraagd wordt.

De meeste medicijnen mogen zeker met appelsap, yoghurt of wat honing worden gemengd, maar vraag altijd eerst even aan je arts of apotheek of dat wel oké is. Ook als je capsules wil openen of tabletten wil fijnmaken, vraag je best even raad aan je apotheek.’

In de wang 

Sommige medicijnen smaken écht vies, maar ook daar zijn oplossingen voor. ‘Vloeibare medicatie dien je beter toe met een spuitje’, zegt Mieke Bouttelisier. ‘Spuit de siroop in de wang in plaats van recht in de mond. Zo komt het minder snel in aanraking met de smaakpapillen en wordt het makkelijker doorgeslikt. Voor siropen die echt bitter smaken, bestaat er een speciale mengsiroop (Syrspend) die wel lekker is van smaak en het medicijn vlotter naar binnen laat glijden.

Ook heel bittere pilletjes kunnen we in een smaakloze capsule verwerken, zodat ze makkelijker te slikken zijn. Sowieso raad ik aan om het kinnetje wat omhoog te duwen bij het toedienen van medicatie. Dan kan het kindje bijna niet anders dan slikken.’

En wat als je kindje alles weer uitspuugt of moet braken na het innemen van medicatie? ‘Binnen de 15 minuten mag je de dosis weer gewoon toedienen’, legt de apotheker uit. ‘Is het al vier uur geleden, dan hoeft dat niet meer. Voor alles daartussenin is er een afwegingsschema, afhankelijk van het soort medicijn en het tijdstip van inname (nuchter of na de maaltijd). Hier is het dus zeker aan te raden om advies te vragen aan je arts of apotheker.’

Meebeslissen

Bij het weigeren van medicatie spelen textuur en smaak een grote rol, maar er is natuurlijk ook een psychologisch aspect. ‘Je moet dit nu inslikken!’, werkt bij veel jonge kinderen net averechts. Hoe harder iets moet, hoe groter de weerstand. Probeer als ouder dus vooral zelf rustig te blijven. En erken dat medicijnen niet leuk zijn, vies smaken, raar ruiken of plakkerig voelen in de mond. ‘Ik snap dat het niet lekker is, maar het helpt je om beter te worden’ werkt beter dan ‘Doe niet zo flauw!’.

Nog een tip kan zijn om je kind te laten meebeslissen, zodat het een gevoel van controle krijgt. ‘Neem je de medicijnen hier of in de badkamer? Wil je water achteraf of een slokje melk’. Het zijn kleine keuzes, maar ze kunnen een groot verschil maken.

Lukt het echt niet? Overleg dan met je huisarts of apotheek. Soms zijn er alternatieven. Medicijnen blijven een bittere pil, maar met een beetje geduld, creativiteit en goed advies willen je kinderen ze misschien nét iets makkelijker innemen.

Tips om het zelfvertrouwen bij je kind te laten groeien 

Lees ook
Elise Vanhecke
Elise Vanhecke — Freelance redacteur
Meer weten over: Peuter Kleuter Schoolkind
Deel deze pagina op:
Word lid!
Geniet van exclusieve voordelen zoals korting bij meer dan 2000 partners, inspiratie in het magazine De Bond en gratis sociaal-juridisch advies.
Lid worden
logo

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Jouw gezin

Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder

Ons aanbod

Kortingen
Activiteiten
Kinderoppasdienst
Inspiratie & advies
Tweedehandsbeurzen
In je buurt
Magazines & nieuwsbrieven
Vrijwilligers
Persberichten
Wie zijn we
Veelgestelde vragen
Contacteer ons
Lid worden
Vacatures
logo
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Kortingen
Activiteiten
Kinderoppasdienst
Inspiratie & advies
Tweedehandsbeurzen
In je buurt
Magazines & nieuwsbrieven
Vrijwilligers
Persberichten
Wie zijn we
Veelgestelde vragen
Contacteer ons
Lid worden
Vacatures
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
© Gezinsbond  -  BTW BE0406605192  -  Cookie Policy  -  Privacy Policy  -  Disclaimer  -  Algemene voorwaarden