Gezinsbond
Word lid
Jouw gezin
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Jouw voordelen
Inspiratie en advies
Kortingen
Activiteiten
In je buurt
Kinderoppasdienst
Tweedehandsbeurzen
Webinars
Magazines en nieuwsbrieven

Volg ons

Gezinsbond
Word lid
Zoeken Mijn Gezinsbond
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Inspiratie en advies Kortingen Activiteiten In je buurt
Kinderoppasdienst Tweedehandsbeurzen Webinars Magazines en nieuwsbrieven

Volg ons

Gezinsbond
  • Inspiratie en advies
  • Kortingen
  • Activiteiten
  • In je buurt
  • Word lid
  • Word lid
  • Zoeken
  • Mijn Gezinsbond
  • Baby
  • Peuter
  • Kleuter
  • Schoolkind
  • Tiener
  • Grootouder
Kleuter veilig in het verkeer: column oma An
  • Gezinsbond
  • /
  • Inspiratie & advies
  • /
  • Veilig in het verkeer: ‘We kunnen ze niet onder een stolp zetten’

Veilig in het verkeer: ‘We kunnen ze niet onder een stolp zetten’

Je kinderen veilig in het verkeer loslaten, het is stressen voor ouders – en voor grootouders. Je wilt ze zo graag behoeden voor alle gevaren op de weg. Maar je kunt ze niet onder een stolp zetten, weet ook oma An. In deze column deelt ze haar gedachten en gevoelens.

Sirenes van een ziekenwagen

Toen onze kinderen klein waren en ik op zaterdagavond sirenes van een ziekenwagen hoorde, was ik blij dat zij veilig in hun bed lagen. Ik besefte dat de tijd zou komen dat zij vaak onderweg zouden zijn zonder ons, en dan met elk ziekenwagengeluid de ongerustheid me om het hart zou slaan.

Zo is het ook gegaan. Niet alleen op zaterdagavond trouwens. Ook op ochtenden als ze de deur uit waren naar school, en elk moment dat ze niet thuis waren. Nog een geluk dat ik in Brussel werkte, en dat een ziekenwagen die daar uitrukte niet voor mijn kroost kon zijn. En dat ik die ziekenwagens in onze thuisstad niet hoorde op de meeste weekdagen. Al ben je ook zonder alarmerende sirenes nooit helemaal gerust, tot ze weer thuis zijn.

Zone 30, fietsstraten en autovrije stadscentra zijn een verademing waar we vroeger alleen van konden dromen. Maar verkeer blijft gevaarlijk. En het idee dat je je kleinkind daarin moet loslaten, is beangstigend.

~   oma An

Pas op!

Dat er je kind iets ernstigs kan overkomen, het is de schrik van elke ouder. Hetzelfde herhaalt zich met kleinkinderen. Nu zit Cato in de bakfiets of in de buggy. Of ze loopt aan de hand van een volwassene om over te steken. Enkel op verkeersvrije paden en plaatsen mag ze alleen stappen. Maar ooit zal ook zij de weg op gaan.

column oma an: geen veilige stolp

Nu al wil ze op de zeedijk geen handje geven en loop ik de hele tijd te waarschuwen dat ze dan niet van de ene kant naar de andere kant moet lopen, want: ‘Pas op, fietsen!’ en ‘Pas op, Cato!’ Haar bij de kap van haar jas vasthouden – zoals ik soms onopvallend probeer te doen – is geen succes. ‘Neen, oma!’

Een kind dat zich kwaad maakt en probeert los te rukken, het is niet veilig. En ik begrijp die vrijheidsdrang ook wel. Dus blijf ik de dijk voor en achter ons in de gaten houden, en blijf ik haar waarschuwen. En als ik dat nodig acht, grijp ik haar vast.

Checklist: wanneer kan je je kind naast jou laten fietsen in het verkeer?

Lees ook

Paaltje

Zone 30, fietsstraten en autovrije stadscentra zijn een verademing waar we vroeger alleen van konden dromen. Maar verkeer blijft gevaarlijk. En het idee dat je je kleinkind daarin moet loslaten, is beangstigend. Als Cato leert fietsen, wil ik niet met haar de weg op voor ze het heel goed kan. De leerfase is me te stresserend. Mijn deel van de angsten heb ik gehad met onze kinderen. Die kelk laat ik nu liever aan mij voorbijgaan.

De jongste redde ik destijds, tijdens het prille fietsen, eens van een duik in de parkvijver door hem bij zijn kap te grijpen. Een andere keer was hij zonder mijn tussenkomst een grote weg op gereden, omdat hij ineens zijn remmen niet onder controle had. Voor een aanrijding met een paaltje heb ik hem niet behoed. Dat had ik lange tijd wel gedaan, maar toen hij bij de zoveelste waarschuwing geërgerd riep: ‘Dat zie ik ook wel!’, heb ik bij het volgende paaltje gezwegen. Waarop hij er pardoes tegen fietste, viel en voor altijd onthield dat hij moest uitkijken.

Verkeer op kindermaat maakt de weg veilig voor iedereen

Lees ook

Wie niet horen wil, moet voelen. En uit je fouten leer je het best. Maar dat kan je in het verkeer niet laten gebeuren. Ook Cato zal stap voor stap moeten oefenen. Eerst op veilig terrein. Dan met begeleiding, heel voorzichtig, in het verkeer. Om ooit, fietsvaardig, alleen de weg op te gaan. Hopelijk steeds veilig in het verkeer. Brr, nog niet aan denken. We kunnen ze niet onder een stolp zetten. Ik zou dat nochtans soms heel hard willen.

An Candaele
An Candaele — Redacteur
Meer weten over: Grootouder Kleuter
Deel deze pagina op:
Nieuwsbrief voor grootouders
Een maandelijkse nieuwsbrief, speciaal voor grootouders met een groot hart voor hun kleinkinderen.
Ik schrijf me in
logo

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Jouw gezin

Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder

Ons aanbod

Kortingen
Activiteiten
Kinderoppasdienst
Inspiratie & advies
Tweedehandsbeurzen
In je buurt
Magazines & nieuwsbrieven
Vrijwilligers
Sociaal-juridisch advies
Persberichten
Wie zijn we
Veelgestelde vragen
Contacteer ons
Lid worden
Vacatures
logo
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Kortingen
Activiteiten
Kinderoppasdienst
Inspiratie & advies
Tweedehandsbeurzen
In je buurt
Magazines & nieuwsbrieven
Vrijwilligers
Sociaal-juridisch advies
Persberichten
Wie zijn we
Veelgestelde vragen
Contacteer ons
Lid worden
Vacatures
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
© Gezinsbond  -  BTW BE0406605192  -  Cookie Policy  -  Privacy Policy  -  Disclaimer  -  Algemene voorwaarden