Prijs
Je bent zelf veel bezig met evenwichtig, gezond en voedzaam eten. Hoe kijk je naar de fel gestegen voedselprijs, toch een steeds grotere zorg voor veel gezinnen?
‘Gaandeweg is dat ook voor mij een aandachtspunt geworden. Toen ik acht jaar geleden met mijn blog begon, lag de focus vooral op dat voedzame. Net zoals veel mensen ben ik mij vandaag ook meer bewust van de prijs. Het oude recept van gestoofde rodekool, dat ik jaren geleden postte, is daar een mooi voorbeeld van. Het is een variant op de klassieker met daarin blauwe bessen. Maar in een recente post schreef ik dat je die bessen gerust door een goedkopere zoete appelsoort kan vervangen.’
Gezond en voedzaam eten heeft dus wel zijn prijs…
‘Je kan zeker budgetvriendelijke keuzes maken zoals goedkope peulvruchten en seizoensproducten. Maar zelfs al kies je voor seizoensgroenten, dan nog heeft voedzaam eten inderdaad zijn prijs. Denk bijvoorbeeld aan een gezin in armoede met een weekbudget voor eten van pakweg 10 of 20 euro per persoon. Voor een venkel of paprika betaal je makkelijk 90 cent, dat is duur als je er het geld niet voor hebt. Een blik kant-en-klare ravioli kost evenveel en je bent er veel meer mee verzadigd dan met een paprika. Een gezin in armoede kan dan ook vaak niet anders dan minder voedzame – maar wel verzadigende – keuzes maken.’
‘Voeding is brandstof en wie geen benzine heeft, kan niet rijden’
Lege brooddozen
Je bent ambassadeur van ‘Brood(doos)nodig’. Vanwaar de keuze voor dit engagement?
‘Met ons gezin steunen we een Afghaans gezin in de buurt. Ik zie dus in mijn eigen omgeving in welke moeilijke omstandigheden sommige kinderen moeten opgroeien. In die zin zijn initiatieven als ‘Brood(doos)nodig’ bijzonder waardevol om fondsen in te zamelen.
Maar ik ben meer van plan. Ik wil met de deelnemende basisscholen in gesprek gaan over een gezonde en voedzame brooddoos. Je ziet in dat kader nu al goede praktijkvoorbeelden zoals ontbijthoekjes. Dat zijn vaste plekken waar elk kind, los van zijn thuissituatie, iets mag nemen. Vaak liggen daar voorverpakt brood, brikjes melk, fruit… Helemaal oké, en vooral een aanpak waarbij geen enkel kind zich geviseerd voelt. ‘Brood(doos)nodig’ betrekt hier ook lokale handelaars bij. Daar wil ik scholen in ondersteunen.’
En dat allemaal om de maag van elk kind zo goed mogelijk gevuld te krijgen.
‘Jawel, want dit moeten we met z’n allen beseffen: voeding is brandstof en wie geen benzine heeft, kan niet rijden. Ieder van ons weet toch hoe we ons voelen als we niet genoeg gegeten hebben. We krijgen hoofdpijn, voelen ons duizelig, zijn humeurig… Als een kind met honger op school zit, kan het zich onvoldoende concentreren. En dat heeft een invloed op zijn schoolprestaties. Neem de honger weg en je creëert gelijkere kansen.’
Meer info
Tips voor een gezonde maaltijd vind je hier.
Test zelf hoe (on)gezond je lunch is op mijngezondleven.be/broodbeleg
Foto: The Fresh Light
