‘Papaaaa, mamaaaa, wat eten we vandaag?’ Een vraag die kinderen ontelbare keren stellen. Soms uit pure nieuwsgierigheid, soms lichtjes zeurderig, maar altijd met een vleugje verwachting. Met deze tien slimme trucjes serveer je meteen het perfecte antwoord.
1. Maak een weekmenu
Een weekmenu biedt structuur en bespaart je eindeloze discussies over het avondeten. Hang het op een zichtbare plek (zoals de koelkast), en voilà: iedereen weet wat er wanneer op tafel komt.
Tip: Maak het extra leuk met een eetpot! Laat elk gezinslid gerechten opschrijven en trek samen briefjes om het weekmenu samen te stellen. Zorg wel voor wat regels, tenzij je drie dagen na elkaar spaghetti wil eten...
2. Werk met themadagen
Voorspelbaarheid is goud waard. Denk maar aan: pasta-woensdag, frietjes-vrijdag of pannenkoeken-zondag. En waarom geen verrassingsdag, waarop de maaltijd tot op het laatste moment geheim blijft? Het kan de nieuwsgierigheid prikkelen en het wachten spannender maken. Het gezeur om een tip moet je er dan misschien wel bijnemen...
3. Probeer nieuwe recepten uit
Een mix van vertrouwde favorieten en nieuwe gerechten zorgt voor variatie en voorkomt eentonigheid. Maaltijdboxen en kookboeken bieden volop inspiratie. De vraag ‘Wat eten we vandaag?’ zal misschien niet helemaal verdwijnen, maar wat op tafel komt wordt wél interessanter. Laat je kinderen ook eens neuzen in kookboeken of het keuzemenu van maaltijdboxen, zo zijn ze op de hoogte van wat komt.
4. Gebruik visuele hulpmiddelen
Voor jongere kinderen werkt een eetkalender met magneten of kaartjes met afbeeldingen van gerechten goed. Zo zien ze meteen wat er op het menu staat en komt ‘de vraag der vragen’ minder vaak terug.
5. Betrek je kinderen bij het koken
Laat ze meehelpen in de keuken! Door zelf groenten te snijden of in de potten te roeren, voelen ze zich meer betrokken en zijn ze sneller geneigd om te proeven. Oudere kinderen kunnen al eens zelf een maaltijd bereiden. Eventueel onder jouw waakzaam oog? Dan verandert ‘Wat eten we vandaag?’ in ‘Vanavond kook ik!’ Handig uitbesteed, toch?
6. Maak duidelijke afspraken
Wil je de vraag wat indammen? Je kan het avondeten elke ochtend aankondigen bij het ontbijt. Of spreek af dat de vraag maar één keer per dag gesteld mag worden. Overtreders moeten dan bijvoorbeeld:
- het avondeten in rijmvorm aankondigen
- een compliment geven aan de kok
- de tafel dekken... met ovenwanten aan
- een gekke hoed dragen tijdens het eten
Met zo’n ‘grappige straf’ blijft het luchtig en gezellig.
7. Voeg een vleugje humor toe
Standaardantwoorden zoals ‘frieten met patatten en puree’ of ‘spruitjes-ijs’ zorgen minstens voor een glimlach. Of een tiener met rollende ogen, dat kan ook. Maak er ook eens een raadspelletje van! Laat ze aan je kleren ruiken nadat je lang in de keuken hebt gestaan of met de ogen dicht proeven. Zo ontdekken ze eens op een andere manier wat er op tafel komt.
8. Kies voor warme maaltijden op school
Als ze overdag al warm eten op school, ontmijn je de vraag meteen. Een boterham ’s avonds is véél minder interessant om vragen over te stellen. Probleem opgelost!
9. Laat het los en laat je verrassen
Geen idee wat te koken? Laat je tieners zelf naar de winkel gaan en iets (gezonds) kiezen. Wie weet ontdek je zo nieuwe gerechten. Bovendien leer je hen spelenderwijs omgaan met budget en gezonde keuzes.
10. Zie het als een compliment
Sommige kinderen genieten zo van de maaltijden thuis dat ze simpelweg niet kunnen wachten om te weten wat er op het menu staat. Dat betekent maar één ding: jouw kookkunsten worden gewaardeerd!
