Op de leeftijd van 15-16 maanden zit de ontwikkeling van je peuter in een stroomversnelling. Zeker op vlak van beweging! Plots doet je kind dingen die hij of zij daarvoor nog helemaal niet kon. Daar sta je echt versteld van. En terecht!
Stappen en trappen
Peuters leren nu lopen, zich vooroverbuigen en terug rechtstaan. Met een stevig stoeltje op maat leren ze hun heupen en knieën buigen. Prima oefening!
Staat ook op het to-dolijstje tijdens de ontwikkeling van je peuter: trappen leren beklimmen. Hier blijf je als ouder best erg alert, dus hou het traphekje nog een tijdje in dienst en laat je kind nog niet alleen de trap opgaan. Peuters kunnen er misschien wel op en af, maar nog niet op een veilige manier. Ze moeten nog flink trainen voor ze helemaal alleen trappen kunnen doen. Leer hen daarom dat ze op hun poep naar beneden komen.
Blokjes en boekjes
Vindt je kindje het ook zo fantastisch om met blokken te spelen? Demonstreer dan eens hoe je een toren bouwt. Pret verzekerd! Op deze leeftijd vinden kinderen het ook erg leuk om de pagina’s van een boek of tijdschrift om te slaan. Stevige, kartonnen boekjes kan je peuter gerust alleen ontdekken. Andere kinderboekjes bladeren jullie best samen door. Dat is sowieso gezelliger.
Kliederen en kleren
Kinderen leren nu volop hoe ze zelf kunnen eten, drinken en zich aankleden. Hoe slordig het er ook aan toegaat, toch laat je peuters best zoveel mogelijk zelf proberen, want zo leren ze snel bij.
Verras je kind dus met een eigen, onbreekbare beker en een stevig bordje (let erop dat het materiaal geen giftige stoffen zoals ftalaten bevat) zodat hij of zij zelf kan eten en drinken. Met morsen. Hou gewoon een doekje binnen handbereik en leg eventueel een handdoek onder de stoel.
Ook aankleden willen peuters nu zelf doen. Ze proberen hun sokken en schoenen aan en uit te trekken. Hoewel het nog even duurt voor het hen echt lukt, laat hen toch rustig oefenen.
Woordjes en weetjes
Kindjes van vijftien à zestien maanden gebruiken nog niet zoveel woordjes, maar ze begrijpen er al heel wat. Zo kunnen ze bijvoorbeeld eenvoudige opdrachtjes uitvoeren, dierengeluiden nadoen en verschillende delen van hun lichaam aanwijzen. Het is niet alleen leuk om veel te praten met je peuter, het is ook goed voor zijn of haar ontwikkeling.
Hoe kan je je kind nog meer stimuleren? Benoem gewoon alles wat je ziet en doet. Vervolledig eenwoordzinnen, benoem de kleuren en gebruik getallen. Klassieke spelletjes blijven een hit, zoals: ‘Waar zijn je oren?’ en ‘Wat doet de koe?’
Vrienden en voorwerpen
Als je peuters bij leeftijdgenootjes zet, dan gedragen ze zich nog niet erg sociaal. Voor hen zijn andere kinderen gewoon voorwerpen die kunnen bewegen en geluid maken. Ze zijn wel interessant om naar te kijken, maar als ze in de weg zitten, worden ze gewoon weggeduwd. Nee, peuters beseffen nog niet dat die andere wezentjes ook mensjes zijn.
Dat wil absoluut niet zeggen dat je kind niks heeft aan andere kinderen. Nee, ook samenspelen en vrienden maken leer je al doende. Toch mag je er nu nog niet te veel van verwachten, kinderen spelen nog niet met elkaar, maar naast elkaar.
