Gezinsbond
Word lid
Jouw gezin
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Jouw voordelen
Inspiratie en advies
Kortingen
Activiteiten
In je buurt
Kinderoppasdienst
Tweedehandsbeurzen
Webinars
Magazines en nieuwsbrieven

Volg ons

Gezinsbond
Word lid
Zoeken Mijn Gezinsbond
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Inspiratie en advies Kortingen Activiteiten In je buurt
Kinderoppasdienst Tweedehandsbeurzen Webinars Magazines en nieuwsbrieven

Volg ons

Gezinsbond
  • Inspiratie en advies
  • Kortingen
  • Activiteiten
  • In je buurt
  • Word lid
  • Word lid
  • Zoeken
  • Mijn Gezinsbond
  • Baby
  • Peuter
  • Kleuter
  • Schoolkind
  • Tiener
  • Grootouder
Papa met premature en zieke baby
  • Gezinsbond
  • /
  • Inspiratie & advies
  • /
  • De geboorte van een premature of zieke baby heeft een grote impact op het gezin

De geboorte van een premature of zieke baby heeft een grote impact op het gezin

Wanneer een premature of zieke baby opgenomen wordt op een afdeling neonatale intensieve zorgen is dit voor de baby, de ouders en het gezin een heel ingrijpende gebeurtenis. Het is een rollercoaster van emoties die het hele gezin door elkaar schudt. Nergens meer dan op de dienst neonatologie hangt kersvers leven aan een zijden draadje. ‘De impact van vroeggeboorte is bijzonder groot en nog het grootst bij de komst van een eerste kindje’, vertelt Simonne Vandewaerde, lector en onderzoeker Gezinswetenschappen aan Odisee Hogeschool.

Traumatiserend

‘Dan valt de overgang van partnerschap naar ouderschap samen met de extra zorg voor het kindje. Veel ouders voelen zich hulpeloos. Ze willen voor hun pasgeboren baby zorgen maar kunnen niet. Die hele periode is bijzonder traumatiserend.

De komst van een premature of ernstig zieke baby schudt de gezinsrelaties stevig door elkaar. De focus gaat volledig naar het kersverse kindje en dat kan ook traumatiserend zijn voor de andere kinderen in het gezin.’

Te vroeg geboren: ‘Koestering en hechting zijn van levensbelang’

Lees ook

Ouders en zorgverleners

Soms is de opname op de afdeling neonatologie gepland, maar vaak is die acuut en onverwacht. Sowieso breekt een heel emotionele en moeilijke periode aan voor ouders waarbij er ook nog eens heel veel informatie op hen afkomt. Om jonge ouders zoveel mogelijk te ondersteunen ontwikkelde Odisee Hogeschool in samenwerking met ouders en professionals, de app NeoParent.

De komst van een premature of ernstig zieke baby schudt de gezinsrelaties stevig door elkaar. De focus gaat volledig naar het kersverse kindje en dat kan ook traumatiserend zijn voor de andere kinderen in het gezin.

~   Simonne Vandewaerde , lector en onderzoeker Gezinswetenschappen Odisee Hogeschool

Inge Tency, lector en onderzoeker Vroedkunde: ‘Tijdens de periode op neonatologie is het zo belangrijk dat de ouders betrokken worden bij de zorg. Zo kunnen ze een band opbouwen met hun kindje.

Het idee om een virtuele rondleiding op de dienst neonatologie te maken voor ouders resulteerde in een app, waarin ouders en zorgverleners centraal communiceren via berichten in een dagboek. Via de app krijgen ouders persoonlijke informatie en kunnen ze informatie opzoeken in een woordenboekje. Dit verhoogt de betrokkenheid van de ouders.’

Ouders van een prematuur geboren kindje getuigen

Lees ook

Thuis begint het pas

Na opname op neonatologie vormt het ontslag naar huis een belangrijke mijlpaal voor de baby en het gezin. ‘De continuïteit van zorg en de transitie van ziekenhuis naar thuis is belangrijk’, legt Simonne Vandewaerde uit.

‘Voor jonge ouders met een ernstig zieke of premature baby begint de kraamtijd pas als de baby naar huis komt. Dan wordt de band echt opgebouwd. Een premature baby heeft thuis vaak meer zorg nodig. Daarbij komt nog dat de ouders veel meer gespannen zijn.

Ouders moeten dus ook thuis voldoende ondersteund worden zodat het kindje alle kansen krijgt. En hier is nog werk aan de winkel. Er  moet meer aandacht komen voor de transitie naar huis, en ook de wetgeving is hier nog te beperkt.

Zo is het geboorteverlof veel te kort als de baby te vroeg geboren wordt. Veel vaders of meemoeders zijn bijvoorbeeld al aan het werk als het gezin thuis eindelijk herenigd wordt.’

Eindelijk ook betaald geboorteverlof voor zelfstandigen

Lees ook

Sterk netwerk

Inge Tency: ‘In navolging van de NeoParent-app ontwikkelen we momenteel ook een ontslagtool. Hoe is het netwerk thuis? Zijn er mensen die boodschappen kunnen doen? Of heb je mensen in je buurt bij wie je eens kan ventileren?

Het is heel belangrijk dat dit in kaart wordt gebracht voor het gezin naar huis vertrekt. Zeker ouders zonder netwerk moeten ook thuis ondersteuning krijgen, zodat alle kinderen gelijke kansen krijgen.’

Meer artikels over te vroeg geboren kindjes vind je op onze pagina Prematuur.

Elise Vanhecke
Elise Vanhecke — Freelance redacteur
Meer weten over: Prematuur Baby
Deel deze pagina op:
Nieuws op maat van je baby
Ontvang elke maand onze Nieuwsbrief voor Jonge Ouders op de dag dat je kindje een maand ouder wordt. Vanaf maand 1 tot je kindje 18 maanden is.
Ik schrijf me in
logo

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Jouw gezin

Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder

Ons aanbod

Kortingen
Activiteiten
Kinderoppasdienst
Inspiratie & advies
Tweedehandsbeurzen
In je buurt
Magazines & nieuwsbrieven
Vrijwilligers
Sociaal-juridisch advies
Persberichten
Wie zijn we
Veelgestelde vragen
Contacteer ons
Lid worden
Vacatures
logo
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Kortingen
Activiteiten
Kinderoppasdienst
Inspiratie & advies
Tweedehandsbeurzen
In je buurt
Magazines & nieuwsbrieven
Vrijwilligers
Sociaal-juridisch advies
Persberichten
Wie zijn we
Veelgestelde vragen
Contacteer ons
Lid worden
Vacatures
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
© Gezinsbond  -  BTW BE0406605192  -  Cookie Policy  -  Privacy Policy  -  Disclaimer  -  Algemene voorwaarden