Pleegouders nemen een heel mooi engagement op. En net als andere ouders hebben ook zij nood aan een haalbare combinatie van gezin en werk. Helaas kunnen ze tot nu toe nog altijd geen gebruik maken van ouderschapsverlof: dat is enkel voor biologische ouders en adoptieouders. Vanaf 1 juli zouden pleegouders die gedurende minimaal 6 maanden pleegouder zijn, wel recht hebben op ouderschapsverlof. Jammer genoeg wordt die broodnodige maatregel uitgesteld. Het is nog niet duidelijk tot wanneer. De Gezinsbond is hier absoluut niet mee akkoord, en blijft strijden voor de rechten van alle pleegouders.
Pleegzorg in opmars
Het aantal kinderen, jongeren en volwassen in de pleegzorg blijft stijgen. Op vijf jaar tijd is het aantal pleegzorgsituaties gestegen met 37 procent. Pleegzorg is zorg op maat voor kinderen die korte of lange tijd, niet thuis kunnen opgroeien. Voor jonge kinderen is het zelfs de eerste keuze van de overheid.
Wanneer ouders de zorg even niet meer aankunnen, kan een pleeggezin de nodige rust brengen voor een pleegkind. Hulpverleners gaan dan samen met de ouders intensief aan de slag om hun leven weer op de rails te krijgen.
Wanneer een pleegkind langer dan een jaar in een pleeggezin woont, spreken we over langdurige of perspectiefbiedende pleegzorg. Een pleegkind kan soms vele jaren in een pleeggezin verblijven, zelfs tot wanneer het op eigen benen gaat staan. In 2019 ging het over 5901 kinderen en jongeren, zo’n driekwart van alle pleegkinderen. Altijd houdt de jongere wel zo veel mogelijk contact met zijn ouders.
Steun voor pleegouders is terecht
Pleegouders nemen een enorm mooi engagement op. Ze krijgen daarvoor ook terecht steun van de overheid, en krijgen begeleiding.
Sinds 2019 hebben werknemers en contractuele personeelsleden bij de overheid bij een voorziene plaatsing van minimum 6 maanden ook recht op 1,5 à 3 maanden pleegouderverlof per pleegouder bij de start van de pleegzorg van een minderjarig pleegkind, afhankelijk van de situatie. Sommige overheden hebben ook een vorm van pleegouderverlof voor hun statutair personeel, maar niet alle. Zelfstandigen hebben er geen recht op.
Meer info vind je op de website van de Federale Overheidsdienst.
Ouderschapsverlof is ook nodig
Toch wilden we dat pleegouders voor pleegzorgsituaties met een voorziene duur van minimum 6 maanden ook recht hebben op ouderschapsverlof. Dit verlof ondersteunt ouders in de algemene zorg voor hun kinderen tot 12 jaar (tot 21 jaar ingeval van een handicap).
Tot nu toe hadden pleegouders hier geen recht op. Ouderschapsverlof was namelijk beperkt tot de biologische ouders of adoptieouders van een kind onder de 12 jaar. Maar pleegouders met een job hebben evenzeer nood aan verlof om hun werk en de zorg voor pleegkinderen, die vaak extra zorg en tijd vragen, te combineren. Pleegkinderen hebben, net als alle andere kinderen, tijd met hun pleegouders nodig.
In naam van alle pleegouders en pleegkinderen zijn we heel teleurgesteld dat pleegouders met het uitstellen van deze maatregel in de kou blijven staan. Na de jarenlange strijd van vele pleegouders met de steun van de Gezinsbond en Pleegzorg Vlaanderen hoopten we dat pleegouders eindelijk meer ondersteuning zouden krijgen. We roepen politici dan ook op om niet langer te treuzelen met de goedkeuring van het ouderschapsverlof voor pleegouders.
