Gezinsbond
Word lid
Jouw gezin
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Jouw voordelen
Inspiratie en advies
Kortingen
Activiteiten
In je buurt
Kinderoppasdienst
Tweedehandsbeurzen
Webinars
Magazines en nieuwsbrieven

Volg ons

Gezinsbond
Word lid
Zoeken Mijn Gezinsbond
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Inspiratie en advies Kortingen Activiteiten In je buurt
Kinderoppasdienst Tweedehandsbeurzen Webinars Magazines en nieuwsbrieven

Volg ons

Gezinsbond
  • Inspiratie en advies
  • Kortingen
  • Activiteiten
  • In je buurt
  • Word lid
  • Word lid
  • Zoeken
  • Mijn Gezinsbond
  • Baby
  • Peuter
  • Kleuter
  • Schoolkind
  • Tiener
  • Grootouder
  • Gezinsbond
  • /
  • Gezinspolitiek: het belang van gezinnen voorop
  • /
  • Gezinsbarometer

Gezinsbarometer

Hoe gaat het met onze gezinnen?

Deze Gezinsbarometer peilt naar het welbevinden en vertrouwen van gezinnen in 5 domeinen: inkomen, welzijn en relaties, woonkwaliteit, toekomst van de kinderen, en combinatie werk en gezin. Driemaandelijks checken we bij honderden gezin wat zij denken, dit doen we sinds 15 mei 2023.

Gezin wandelt met hond in natuur - Rituelen tijdens schooljaar zorgen voor meer verbinding
Globale score van 6,7

Gezinnen in Vlaanderen scoren globaal 6,7 op de Gezinsbarometer. De Gezinsbond ondervroeg daarvoor wat er leeft bij ouders in Vlaanderen met kinderen tussen 0 en 18 jaar oud. Over de verschillende thema's heen blijken gezinnen aldus relatief tevreden met hun huidige situatie. Er is echter ook duidelijk ruimte voor verbetering van het gezinsbeleid.

Update: 23/6/2025

Resultaten van de Gezinsbarometer

Inkomen

Eén op zeven ouders scoort laag op de inkomenindex. Voor alleenstaande ouders loopt dat op tot één op twee! Nieuw samengesteld gezin, een gezinslid met een zorgbehoefte of pubers in huis? Ook dan loop je risico minder goed rond te komen met je inkomen. Ouders van baby’s en peuters komen wat makkelijker rond.

Welzijn en relaties

Ruim acht op de tien gezinnen zijn gelukkig op vlak van welzijn en relaties. Gezinnen met zorgbehoevenden in huis en alleenstaanden scoren opmerkelijk lager. 55-plussers, gezinnen met kinderen jonger dan 2,5 jaar en gehuwden behoren dan weer tot de meest tevreden groepen.

Woonkwaliteit

Maar liefst 85% van de gezinnen evalueert hun woonsituatie positief. Bewoners van een open bebouwing zijn het meest tevreden. Bewoners van appartementen scoren het laagst. Als een van de gezinsleden een zorgbehoefte heeft, dan sluit de woonsituatie vaak minder goed aan op de noden.

Toekomst van de kinderen

Globaal denkt 33% van de ouders dat hun kinderen het later slechter tot veel slechter zullen hebben dan zijzelf. Daartegenover staat 20% die denkt dat hun kids het beter zullen hebben. Vooral ouders zonder partner geloven dat de kinderen het later beter zullen hebben. Gezinnen met niet-Belgische roots hebben het lastiger om een passende school te vinden voor de kinderen, maar hebben wel een positief zicht op de toekomst.

Werk en gezin

Drie op vier gezinnen scoort goed op de balans gezin-werk. Met een hogere opleiding is de combinatie wel makkelijker. De meeste ouders met een masterdiploma geven aan dat hun werk toelaat vrij te nemen op dringende momenten in functie van het gezin. Dat blijkt minder vanzelfsprekend voor ouders zonder einddiploma van het secundair onderwijs. Ook alleenstaande ouders hebben meer moeite gezin en werk op elkaar af te stemmen: bijna één op twee ervaart drempels.

Gezinsbarometer Meisje Met Verrekijker
Moeder Baby Rusten Zetel Babykwaaltjes
Onderling grote verschillen

Hoewel het relatief goed gaat met de gezinnen in Vlaanderen, schuilen achter de gemiddelde cijfers soms grote verschillen. Zo geven nieuw samengestelde gezinnen op alle thema's een frappant lagere score. De Gezinsbarometer toont ook dat jonge ouders het moeilijker hebben, zeker als ze ​alleenstaand zijn.

Samen werken in de tuin
Meer stabiliteit nodig

Lagere scores lijken verbonden te zijn met onzekerheid. In onzekere omstandigheden is het belangrijk dat je kan rekenen op houvast. Die stabiliteit kan geboden worden door familie en vrienden, door werkgevers en collega's, door verenigingen ... maar ook door de overheid. Dat kost investeringen en politieke keuzes. Maar zijn onze kinderen - onze toekomst - die investeringen niet waard?

Meisje met renovatiemateriaal: energiezuinig renoveren
Toekomstbestendig wonen

De meeste gezinnen zijn tevreden over hun woning (81%). Slechts 9% geeft de eigen woning een onvoldoende. Maar dat is niet voor ieder gezin het geval: 20% van de alleenstaanden en 18% van de gezinnen met een zorgnood geeft de eigen woning een lagere score dan 6/10. Woningen op het platteland of in de natuur zijn het populairst. 

Er is een grote renovatiegolf nodig in Vlaanderen. Maar gezinnen met kinderen hebben weinig zin om nu te renoveren. ​42% geeft wel aan dit al te hebben gedaan. Als ze vandaag zouden moeten verhuizen, kiezen ze liefst voor een nieuwbouw (35%) of een instapklare woning (46%) die al voldoet aan de normen. Aangezien de meesten zo lang mogelijk in hun woning willen blijven wonen, kan het zonder renovatie lang duren voor de huidige gezinswoningen toekomstbestendig zijn. Ouders zetten hun kinderen ook niet aan tot renoveren: slechts 8% raadt aan een oude woning te kopen en te renoveren.

Zes op de tien ouders is niet zeker dat hun kind een eigen woning zal kunnen kopen, vier op de tien denkt van wel. De volgende generatie heeft volgens velen een duwtje in de rug nodig. Meer dan de helft van de ouders raadt de kinderen aan eerst te huren of in hotel mama te blijven, en te sparen voor een koopwoning. Ouders met de nodige financiële middelen willen hun kinderen later helpen bij die aankoop: 31% zonder voorbehoud en 42% in beperkte mate. Hier is wel een belangrijke kanttekening: kortgeschoolde ouders geven vaker aan niet over de nodige middelen te beschikken. 

Voor de Gezinsbond is een betaalbare en kwaliteitsvolle woning een basisrecht. We vragen aan de Vlaamse overheid om gezinnen te ondersteunen bij renovaties en het woningaanbod uit te breiden.

Vader Zoon Keuken Renoveren Energietransitie Gezinsbarometer
Zijn gezinnen klaar voor de energietransitie? Dit zegt de Gezinsbarometer
Kind met verfborstel: gezinsbarometer over energiezuinig wonen
Gezinsbarometer: hoe energiezuinig wonen gezinnen in Vlaanderen?
Kind met verfhanden: Gezinsbarometer Naschoolse Opvang
Hoe zit het met de buitenschoolse opvang? Dit zeggen gezinnen in de Gezinsbarometer
Verlof Voor Ouders Papa Speelt Met Baby
Wat vinden gezinnen van moederschapsrust, geboorteverlof en ouderschapsverlof? Dit zegt de Gezinsbarometer over het verlof voor ouders
Kindjes in de kinderopvang: de Gezinsbarometer aan het woord
Wat vinden gezinnen van de kinderopvang? Dit zegt de Gezinsbarometer

Ontdek meer over

Meisje met windmolentje: onze luchtkwaliteit is onvoldoende
Onze kindnorm
Mama knuffelt kind: Gezinspolitiek Belangenbehartiging
Gezinspolitieke standpunten
Deel deze pagina op:
Word lid!
Geniet van exclusieve voordelen zoals korting bij meer dan 2000 partners, inspiratie in het magazine De Bond en gratis sociaal-juridisch advies.
Lid worden
logo

Volg ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven

Jouw gezin

Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder

Ons aanbod

Kortingen
Activiteiten
Kinderoppasdienst
Inspiratie & advies
Tweedehandsbeurzen
In je buurt
Magazines & nieuwsbrieven
Vrijwilligers
Sociaal-juridisch advies
Persberichten
Wie zijn we
Veelgestelde vragen
Contacteer ons
Lid worden
Vacatures
logo
Baby
Peuter
Kleuter
Schoolkind
Tiener
Grootouder
Kortingen
Activiteiten
Kinderoppasdienst
Inspiratie & advies
Tweedehandsbeurzen
In je buurt
Magazines & nieuwsbrieven
Vrijwilligers
Sociaal-juridisch advies
Persberichten
Wie zijn we
Veelgestelde vragen
Contacteer ons
Lid worden
Vacatures
Schrijf je in voor onze nieuwsbrieven
© Gezinsbond  -  BTW BE0406605192  -  Cookie Policy  -  Privacy Policy  -  Disclaimer  -  Algemene voorwaarden