Als je geactiveerd bent als babysitter bij de Gezinsbond, kan je nu écht aan de slag. Welkom!

Je profiel beheren
In je profiel vind je info over jezelf en de dienst(en) waar je je registreerde. Je kan hier je gegevens aanpassen, een extra verblijfsadres en extra kinderoppasdiensten toevoegen. Gegevens die we inlezen bij de eID-registratie (domicilie-adres, geboortedatum, naam) wijzig je beter niet. Doe je dat toch, dan moet je je eID opnieuw laten inlezen.
Je kalender aanvullen
Het online platform verstuurt alleen aanvragen naar babysitters die beschikbaar zijn op het moment dat het gezin een babysit zoekt. Geen beschikbaarheid ingevuld? Dan zal je geen aanvragen ontvangen. Zorg dus dat je kalender correct ingevuld is en mis geen aanvragen van gezinnen uit je buurt.
Je beschikbaarheid invullen doe je via het tabblad ‘kalender’
- Selecteer een dag in de toekomst en vul hiervoor je beschikbaarheid in.
- Via het vinkje kan je aangeven dat je ‘ook na middernacht’ beschikbaar bent.
- Via ‘herhalen’ kan je je ingevulde beschikbaarheid kopiëren voor andere dagen. Selecteer de gewenste dagen. Je kan het ook invullen voor een langere periode en zelfs kiezen voor ‘zonder einddatum’.
- Meerdere adressen opgegeven in je profiel? Vul dan je beschikbaarheid in voor elk adres afzonderlijk. In je kalender verschijnen deze beschikbaarheden in een verschillende kleur.

Als babysit neem je de zorgen voor de kinderen op je: je let op hen en speelt met hen. Hierbij hou je rekening met de voorwaarden en de gedragscode die je tijdens je registratie aanvaardde.
- Gezinnen kunnen een babysit af en toe boeken. Het is niet de bedoeling dat ze jou gaan inschakelen voor dagelijkse, structurele opvang.
- Huishoudelijke taken zoals poetsen, strijken of koken behoren niet tot jouw takenpakket.
- Ben je aanwezig tijdens een eetmoment, dan kan je uiteraard wel een boterham smeren of iets opwarmen zodat jullie samen kunnen eten.
- Je verricht geen verpleegkundige handelingen. Medicatie mag je enkel toedienen als deze fiche ingevuld is.
- Gezinnen kunnen je niet meevragen om samen met hen op reis te gaan.
Reageren op aanvragen
Actieve babysitters ontvangen aanvragen van gezinnen uit hun buurt die een babysit zoeken. In het online platform kan je deze aanvragen in detail bekijken en eventueel accepteren.
- Enkel actieve en beschikbare babysitters ontvangen aanvragen.
- In het online platform kan je de details van de aanvraag nakijken: datum en uur van de oppasprestatie, het aantal kinderen en hun leeftijd en eventueel extra info. Je kan ook zien of het gezin je komt ophalen en terug thuisbrengt.
- Alle info goed nagekeken? Dan kan je de aanvraag aanvaarden.
- Lukt het je dit keer niet om op te passen? Duid dat dan aan. Zo kan het gezin sneller zien of er een babysit beschikbaar is of niet.
De eerste babysit die de aanvraag aanvaardt, haalt de opdracht binnen. Kreeg jij een melding dat er een aanvraag was, maar zie je die niet meer staan? Dan was een andere babysitter je voor.
Wanneer je aanvaardt, ontvangen het gezin, de coördinator en jijzelf hiervan een bevestiging. De aanvraag verschuift van openstaande aanvraag naar toekomstige afspraak.
Heb je nog een vraag over de gemaakte afspraak? Bij de details van de afspraak vind je de contactgegevens van het gezin. Bel hen gerust op of stuur hen een berichtje. Ze zullen je betrokkenheid zeker appreciëren.
Kijk de gegevens in de aanvraag altijd goed na voor je deze aanvaardt om te vermijden dat je een gemaakte afspraak moet annuleren.
Er kan natuurlijk altijd iets tussenkomen waardoor je de gemaakte afspraak niet kan nakomen. Annuleer de afspraak dan via het online platform én verwittig het gezin persoonlijk. Annuleer je als babysit, dan krijgt het gezin de credit die ze ingezet hebben bij het plaatsen van de aanvraag automatisch terug.
Word je gecontacteerd door een gezin met de vraag om te komen babysitten? Vraag dan altijd om de aanvraag ook in het online platform te plaatsen. Enkel dan is de afspraak in orde voor de verzekering!
Na afloop van je oppasprestatie
Bij thuiskomst van de ouders breng je kort en eerlijk verslag uit hoe het babysitten verlopen is. De ouders vergoeden je op basis van de werkelijk gepresteerde uren en volgens de afgesproken tarieven binnen de kinderoppasdienst. Je kan een ontvangstbewijs gebruiken om alles te noteren.
Veelgestelde vragen
Babysitters worden vergoed als vrijwilligers. Je moet geen belastingen of sociale zekerheidsrechten betalen op je vergoeding, als je je houdt aan de wettelijke maxima die een vrijwilliger per dag en per jaar mag ontvangen. In 2025 bedraagt het plafond van de kostenvergoeding 42,31 euro per dag en 1692,51 euro per jaar.
Overschrijd je deze maximale bedragen, dan moet je de ontvangen vergoedingen wel fiscaal aangeven. Om te bepalen of je wel of niet aan het maximale bedrag komt, moet je de optelling maken van al je vrijwilligersactiviteiten samen.
Je kan gedeactiveerd worden binnen een kinderoppasdienst door de coördinator of door het systeem (wanneer je een jaar lang niet inlogde op het online platform, word je automatisch gedeactiveerd).
Wil je toch verder blijven babysitten? Neem contact op met de lokale coördinator. Deze persoon kan jouw profiel opnieuw activeren.
De lokale coördinator is je eerste aanspreekpunt bij vragen en eventuele klachten. Je vindt de gegevens van jouw coördinator terug op www.kinderoppasdienst.be bij ‘Mijn Profiel’. Klik de kinderoppasdienst waar je je registreerde aan.
Ook via deze link kan je de gegevens van de coördinatoren van diensten in je buurt opzoeken. Onze coördinatoren zijn vrijwilligers die deze taak combineren met hun werk- en gezinsleven. Soms moet je dus eens wat langer wachten op een antwoord.